Λίγο πριν από την έναρξη της «μάχης όλων των μαχών» στο Κοινοβούλιο για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το τοπίο στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς θυμίζει περισσότερο το νέφος που σκέπασε το απόγευμα της Κυριακής την πλατεία Συντάγματος από τα χημικά και τα καπνογόνα παρά συντεταγμένο πολιτικό σκηνικό.

Μετά την αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι και τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το Κίνημα Αλλαγής ο χώρος της Κεντροαριστεράς και κατ’ επέκταση του Κέντρου αντιμετωπίζει πλέον ανεξέλεγκτες φυγόκεντρες δυνάμεις που οδηγούν σε μία δραματική αναδιάταξη των συσχετισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρωί της Δευτέρας το Ποτάμι βρίσκεται χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα και άρα χωρίς τα κοινοβουλευτικά προνόμια τα οποία διατηρούσε με νύχια και με δόντια τα τελευταία 24ωρα.

Στο Κίνημα Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά σε μία έσχατη προσπάθεια αυτοδιάσωσής της, αφού διέγραψε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, ενημέρωσε πως προχωρεί σε έκτακτο συνέδριο για τη συγκρότηση ενιαίου χώρου της Κεντροαριστεράς χωρίς συνιστώσες και ομοσπονδιακού τύπου διακομματικές συμμαχίες. Η κίνηση αυτή στοχεύει κατά κύριο λόγο προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, από τη στιγμή μάλιστα που με συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επερχόμενες εκλογές θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, απειλεί και αυτός να αποχωρήσει τώρα από το Ποτάμι, εξυφαίνοντας ωστόσο ένα σενάριο το οποίο βασίζεται στη μετάταξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί εκ νέου ο μαγικός αριθμός των πέντε βουλευτών και άρα να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όμως, το σενάριο Ψαριανού διήρκεσε μόλις δύο ώρες το πρωί της Δευτέρας, αφού ο ίδιος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνάμα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ με τα οποία ήρθε σε επαφή το zougla.gr και συγκεκριμένα οι Θεόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης εξήγησαν πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και να επιθυμούσε τη μετάταξή του στο Ποτάμι, δεν θα μπορούσε να το πράξει, διότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται μόνο από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε, ο ίδιος ο Δημήτρης Χατζησωκράτης διευκρίνισε πως όλο αυτό το σενάριο ήταν απλώς ένας τρόπος προκειμένου ο Γρηγόρης Ψαριανός να «κάψει» οποιαδήποτε τέτοια προοπτική.

Ανάμεσα, λοιπόν, από τα fake news και τις ομιχλώδεις τοποθετήσεις, το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου διεμήνυσε πως ο ίδιος δεν συμμετέχει σε τέτοιες διαδικασίες, όπως αυτές που προσπαθεί να δρομολογήσει η Φώφη Γεννηματά, ενώ το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου είπε στο zougla.gr πως η τελική τοποθέτηση του ΚΙΔΗΣΟ θα εκφραστεί τις επόμενες ώρες. Σημειώνεται πως η πλευρά Παπανδρέου βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ από το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα τώρα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να προκαλέσει έκτακτο συνέδριο και ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ σε ατομικό κι όχι διακομματικό επίπεδο, δηλαδή με συνιστώσες και συνεργασίες συλλογικοτήτων, αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση που είχε στα χέρια της η σημερινή πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετά τον κατά τεκμήριο διεμβολισμό του κόμματός της από τη δυναμική που αναπτύχθηκε γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής του ομάδας.

Κορυφή του παγόβουνου αυτής της διαδικασίας ήταν η «θεαματική εισβολή» του ιδίου του πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών του, την ημέρα του Αγίου Αντωνίου, στην κατοικία του Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος είναι εμβληματική μορφή του «βαθέος ΠΑΣΟΚ». Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε κομβική για τις διεργασίες στις τάξεις της Κεντροαριστεράς και αποκάλυψε ένα μέρος τουλάχιστον της στρατηγικής που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας για την υλοποίηση του εγχειρήματος άλωσης αυτού του κομματιού του πολιτικού σκηνικού.

Τόσο η στάση του Γιώργου Παπανδρέου ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και η αμφίσημη τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κρεμαστινού για το εάν θα την ψηφίσει ή όχι προκάλεσαν τσουνάμι αντιδράσεων εντός του κόμματος της Φώφης Γεννηματά.

Η μεν Νέα Δημοκρατία και κυρίως τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν εμφάνισαν τη Φώφη Γεννηματά χέρι-χέρι με τον Αλέξη Τσίπρα, τα δε παραδοσιακά σχήματα της Κεντροαριστεράς παρουσίασαν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ έτοιμη να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο μυλόπετρες η Φώφη Γεννηματά αναγκάστηκε να ανακαλύψει κάποιο πολιτικό σωσίβιο, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση έλαβε τον χαρακτήρα του εκτάκτου συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Γιώργος Παπανδρέου και οι εναπομείναντες εταίροι της Φώφης Γεννηματά στο ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να σηκώσουν το γάντι και να σύρουν την πρόεδρο του Κινήματος σε ένα συνέδριο, όπου πιθανότατα θα επιχειρήσουν την πλήρη αποδυνάμωσή της. Άλλωστε, τα στηρίγματα της Φώφης Γεννηματά αυτήν τη στιγμή αφορούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επί της ουσίας έχουν αποφασίσει μία μελλοντική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο του εκφρασμένου από τους ίδιους αντισυριζαϊκού μετώπου.

Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται ξεκάθαρα πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφεραν μέσα σε λίγες εβδομάδες να διεμβολίσουν τον χώρο του Κέντρου, διασπώντας τα μικρά κόμματα και πολιορκώντας το Κίνημα Αλλαγής. Από αυτές τις διεργασίες θα προκύψει και η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, όπως αυτό θα διαμορφωθεί στην πορεία για τις επερχόμενες εκλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης