«Ατυχή» χαρακτηρίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τη δήλωση που έκανε ο Γιάννης Μπουτάρης όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κατερίνα Νοτοπούλου για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της πόλης, συμπληρώνοντας ότι «προκαλεί έκπληξη για την πολιτική της αστοχία».

Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει σε σχόλιο του πως «όταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στον λόγο του της 14ης Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κατερίνα Νοτοπούλου για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της πόλης, ο απερχόμενος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης προέβη σε μία ατυχή δήλωση, περί “επιστροφής σε τακτικές του παρελθόντος” και επιμονής “σε χρίσματα”. “Η δήλωση αυτή προκαλεί έκπληξη για την πολιτική της αστοχία», συμπληρώνει ο κ. Βερναρδάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει την στήριξή του στον κ. Μπουτάρη, τον οποίο προσκάλεσε να ηγηθεί ενός πλατιού δημοκρατικού μετώπου για τη διεκδίκηση της δημαρχίας» και πως «η αμέριστη αυτή στήριξη δόθηκε γιατί ο κ. Μπουτάρης σηματοδότησε με την πολιτική του και τις πρωτοβουλίες του μια μεγάλη τομή στην υφιστάμενη μέχρι τότε δεξιά και ακροδεξιά πολιτική που ασκούσε σε όλους τους τομείς ο Δήμος». «Στάθηκε με τόλμη απέναντι στο σύστημα κλεπτοκρατίας που είχαν εγκαθιδρύσει οι προκάτοχοί του και αντιμετώπισε θαρραλέα τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία. Έδωσε ένα δημιουργικό αέρα καινοτομίας στην πόλη, αντιστρατευόμενος φοβικές ιδέες και σύνδρομα. Για όλους αυτούς τους λόγους στοχοποιήθηκε από το σύστημα, το οποίο μάλιστα με αφορμή και πρόσχημα τη στάση του στο “Μακεδονικό”, προχώρησε στους γνωστούς τραμπουκισμούς εις βάρος του», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «παρά την αρχική αποδοχή της στήριξης, ο κ. Μπουτάρης αποφάσισε τελικά να μην διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο» και σημειώνει ότι «η απόφασή του αυτή είναι απολύτως σεβαστή». Υπογραμμίζει όμως ότι «η επίκλησή του ωστόσο σε κομματοκρατία και χρίσματα, όχι μόνον δεν συνάδει με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των δημοτικών εκλογών στην Θεσσαλονίκη, αλλά γεννά ερωτήματα και συνειρμούς για το περιεχόμενό της».

Επ΄ αυτού αναφέρει πιο συγκεκριμένα: «Αναρωτιόμαστε, ο κ. Μπουτάρης επιθυμεί να ορίσει “διάδοχο” για τη δημαρχία; Έχει αυτός μόνος το δικαίωμα να κάνει υποδείξεις, ενώ αν ο πρωθυπουργός προτείνει κάποιον, συνιστά κομματικοποίηση; Όταν του πρότεινε ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ηγεσία ενός προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου για το Δήμο, ήταν και τότε κομματική υποψηφιότητα ή έλαβε κάποιο είδος χρίσματος; Τα πολιτικά κόμματα δεν νομιμοποιούνται να προτείνουν υποψηφιότητες για τη δημαρχία; Ο ίδιος δεν είχε κατά το παρελθόν επιδιώξει κομματική στήριξη στις δημοτικές εκλογές; Εάν το σκεπτικό του δημάρχου πίσω από τις δηλώσεις του είναι να παραδώσει σε κάποιον εκλεκτό το δημαρχικό “δακτυλίδι του”, αυτό δεν συνιστά χρίσμα και ευνοιοκρατία αλλά ακομμάτιστη επιλογή;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν αυτών ο κ. Βερναρδάκης σημειώνει πως «το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση στην Θεσσαλονίκη, να περιφρουρηθούν και να διευρυνθούν οι δημοκρατικές κατακτήσεις στον Δήμο και να διαφυλαχθεί η παρακαταθήκη Μπουτάρη». Προσθέσει ότι «για τους λόγους αυτούς και μετά την υπαναχώρηση του κ. Μπουτάρη, προτάθηκε για τη δημαρχία η κ. Κ. Νοτοπούλου, εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ένα καθάριο πρόσωπο επικεφαλής ενός νέου ανοιχτού στην κοινωνία σχήματος, που μπορεί να γίνει πόλος συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων για τη διεκδίκηση του Δήμου». «Ενός προοδευτικού σχήματος», υπογραμμίζει, «που θα συνιστά εγγύηση για να κλείσει ο δρόμος σε παλαιοκομματικά σχήματα που βλέπουν τον Δήμο ως ευκαιρία πολιτικής καριέρας και οικονομικής εκμετάλλευσης και να αποτραπεί ενδεχόμενη επάνοδος του “συστήματος Παπαγεωργόπουλου” που καιροφυλακτεί για να λεηλατήσει πάλι τον Δήμο».

Ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, εγγυώνται ότι το σχήμα αυτό θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης με καθαρούς όρους, χωρίς υπαναχωρήσεις, χωρίς συνδιαλλαγή και συμψηφισμούς με τα κατεστημένα συμφέροντα και χωρίς χειραγώγηση των ψηφοφόρων. Με στόχο την ανάδειξη της πόλης σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων».

Τονίζει δε ότι «στο προοδευτικό και δημοκρατικό αυτό σχήμα, ο κ. Μπουτάρης θα έχει πάντα τη θέση που του αρμόζει, γιατί αυτό που θα κερδηθεί θα είναι προς όφελος της Θεσσαλονίκης και των δημοτών της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης