Η ηλεκτρονική έκδοση της πολιτικής επιθεώρησης «Politico» μετέδωσε την είδηση, η οποία εδώ και λίγα 24ωρα κυκλοφορούσε στην Αθήνα, πως τελικά τη θέση του Έλληνα εκπροσώπου στην Κομισιόν θα καταλάβει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εδώ και χρόνια στέλεχος της ΝΔ και πρώην ευρωβουλευτής την περίοδο 2007-2009 και ανώτερο στέλεχος της κοινοτικής γραφειοκρατίας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς φαίνεται να επικράτησε στην τελευταία στροφή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τουλάχιστον ανεπίσημα φερόταν ως η επιλογή της νέας κυβέρνησης για τη θέση του επιτρόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμένει άγνωστο ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει ο νέος Έλληνας επίτροπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να ανατεθεί στην Ελλάδα ένα από τα βασικά παραγωγικά χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά ελέγχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Ο προηγούμενος Έλληνας επίτροπος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε αναλάβει το σημαντικότατο λόγω συγκυρίας χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του «Politico»

Σύμφωνα με την πολιτική επιθεώρηση: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα την επιλογή του για τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ποιος θα είναι ο υποψήφιος, ο οποίος δεν είναι ξένος στην Κομισιόν;

»Φήμες από την Αθήνα αναφέρουν πως ο υποψήφιος δεν θα είναι άλλος από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Σχοινάς αρνήθηκε να σχολιάσει. Μείνετε συντονισμένοι, όπως θα έλεγε».

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων:

• 1993-1994: Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Matutes και Oreja.
• 1999-2004: Αναπληρωτής Διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Loyola de Palacio.
• 2004-2007: Διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρκου Κυπριανού.

Από το 1994-1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αντικαθιστώντας τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σχοινάς υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική του θέση στην Κομισιόν ως Κύριος Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος με τη Mercedes Alvargonzalez και έχουν μαζί δύο παιδιά, τον Στέργιο και τον Γιάννη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης