Στα 340 εκατομμύρια ευρώ εκτοξεύτηκαν οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, κατά το α’ εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, καθιστώντας επιτακτική τη διαρθρωτική παρέμβαση και από τον εξορθολογισμό της πρακτικής των προληπτικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, το 2012 οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν 300 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 υπερέβησαν τα 500 εκατομμύρια, ενώ το α’ εξάμηνο του 2014 έχει δαπανηθεί το σύνολο του κλειστού προϋπολογισμού που είναι 323 εκατομμύρια ευρώ. «Αν δεν παρεμβαίναμε, η δαπάνη θα κατέληγε στα 700 εκατομμύρια», υπογράμμισε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την υπουργική απόφαση τίθενται όρια και προϋποθέσεις στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, βάσει οδηγιών που ισχύουν σε άλλα κράτη.

«Το μέτρο αυτό προστατεύει τον έντιμο, συγκροτημένο, σοβαρό γιατρό έναντι αυτών που κάνουν προκλητή συνταγογράφηση», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα συνταγογραφεί και δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, ωστόσο θα υπόκειται στον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, και θα πρέπει να αιτιολογήσει τη σχέση της διάγνωσής του και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφεί.

Αντιδρούν οι γιατροί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που έγιναν βάσει πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας, είναι παντελώς απαράδεκτες» και «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Πρόκειται για εξετάσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως το τεστ ΠΑΠ και οι εξετάσεις καρκίνου του προστάτη, και αποτελούν τεράστια επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

«Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα», υποστηρίζει ο κ. Βαρνάβας, καταλήγοντας ότι η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να ζητήσει την παρέμβαση των διεθνών ιατρικών οργάνων, «ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης