Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υπερέβη την ακραία ρητορική του και τις απειλές και κατέφυγε πλέον σε μια απροκάλυπτα πολεμική ρητορική η οποία συνδυάζει Εθνικισμό και Ισλάμ.

«Έχουν δοθεί οδηγίες προς πολεμικό ναυτικό και αεροπορία έτσι ώστε να πεθάνουμε ως μάρτυρες (Μουζαχεντίν)», είπε ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας και συμπλήρωσε «Η Ελλάδα είναι παράδειγμα κακού γείτονα. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Πολεμικό ναυτικό και αεροπορία έχουν λάβει σαφείς οδηγίες.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά θέματα και εκτόξευσε νέες απειλές. «Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε στην πράξη ούτε στις διαπραγματεύσεις. Ό,τι πρέπει να γίνει θα γίνει. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά με αυτό. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», ανέφερε αρχικά ο Χουλουσί Ακάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Εν συνεχεία, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» χωρίς ήθος, νομιμότητα, αναληθείς ομιλίες και προκλήσεις: «Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν συνεχώς κατά της Τουρκίας και καταφεύγουν σε ψέματα για να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική», σημείωσε ο Ακάρ. «Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και κατέληξαν πέφτοντας στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε «Μην ξεχνάτε το κολύμπι», συμπλήρωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας. 

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει, αν πεθάνουμε, αν γίνουμε μάρτυρες, είμαστε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό», υποστήριξε.

«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας στην Κύπρο»

Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην Κύπρο, ο Ακάρ συνέχισε ως εξής:

«Πρόσφατη υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση Ό,τι κι αν κάνετε. Ο Μεχμέττσικ εφημερεύει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Λέμε ας μιλήσουμε, ας μιλήσουμε, αλλά είναι προφανές τι έχει κάνει η άλλη πλευρά σε αυτό το θέμα. Λέμε «δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματά μας, δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα». Μην το εκλάβετε αυτό ως απειλή. Από την άλλη, λέμε «ας μιλήσουμε, διάλογος». Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το νόμο μας, και είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, δόξα τω Θεώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης