«Πυρά» εξαπέλυσαν για άλλη μια φορά κατά της δικαιοσύνης κυβερνητικά στελέχη μετά από τη χτεσινή απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης της Ηριάννας από το Πενταμελές Εφετείο. 

«Η δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης» δήλωσε την Τρίτη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του εφετείου. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια «κακή εξέλιξη» και τόνισε ότι η απόφαση «καταγράφεται στο “μαύρο βιβλίο” της ελληνικής Δικαιοσύνης». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια αντίστοιχη παρέμβαση προχώρησε τη Δευτέρα και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που έγραψε στο Facebook: «Απ’ το πρωί βλέποντας αυτή τη φωτογραφία (σ.σ. με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας) σκεφτόμουν μια φράση που μου είχε πει ο αδερφός μου ο Γιώργης (ο φιλόσοφος της οικογένειας) τα πέτρινα χρόνια του σημιτικού μεσαίωνα σε μια κουβέντα στα ουζερί του Πεδίου του Άρεως: «ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ». Σήμερα το βράδυ μετά τη δικαστική απόφαση θα τη συμπλήρωνα: “…ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΝΙΟΤΗ!!!!”». 

«Η απόφαση του πενταμελούς εφετείου αναστολών αποτέλεσε για μας μια δυσάρεστη έκπληξη» τόνισε χτες ο κ. Κοντονής και υπενθύμισε ότι η στάση της Ηριάννας «ήταν υποδειγματική» όσον αφορά στα καταναγκαστικά μέτρα που της επιβλήθηκαν. 

Επίσης υπογράμμισε ότι η Ηριάννα αξιοποίησε όλα τα δικονομικά εργαλεία για την άρση των περιοριστικών όρων που εμπόδιζαν την επιστημονική της εξέλιξη, κυρίως δηλαδή τη δυνατότητα να ταξιδεύει στο εξωτερικό για το διδακτορικό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από τη Δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους» τόνισε αιχμηρά ο υπουργός Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο» να αποφυλακίζονται προσωρινά πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί σε πολυετής ποινές για εμπόριο ναρκωτικών και η Ηριάννα να μην απολαμβάνει από τη Δικαιοσύνη  αντίστοιχο ευεργέτημα. 

Οι σημερινές επικρίσεις κυβερνητικών στελεχών αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την πολυμέτωπη κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με τη δικαιοσύνη. 

Στο ζήτημα των σχέσεων της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι υπάρχει πολιτικό διακύβευμα αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει επιθετικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης προς τη δικαιοσύνη, αλλά σχολιασμός και κριτική με επιχειρήματα νομικών». 

Αιχμές εναντίον της δικαιοσύνης άφησε, άλλωστε, χτες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, σε αποφάσεις σχετικά με την εργατική νομοθεσία. 

«[…] Ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθάει και μια αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης που επίσης δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες με παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα να οδηγούν σε τραγικές συνέπειες» είπε χτες ο κ. Τσίπρας, μιλώντας από το υπουργείο Εργασίας. 

Αντίδραση από το ΚΚΕ

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών προκάλεσαν τη δυσφορία του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι αντιδράσεις «υπηρετούν άλλους σχεδιασμούς» στο φόντο της γενικότερης αντιπαράθεσης γύρω από τη δικαιοσύνη. Κάνει, μάλιστα, λόγο για «υποκρισία». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης