Σε κάθειρξη οκτώ ετών καταδικάστηκε από το Εφετείο Κακουργημάτων ο Τάσος Μαντέλης, ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης για υποθέσεις δωροδοκίας.

Ο πρώην υπουργός αφέθηκε ελεύθερος, μέχρι η υπόθεση να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθειρξη οκτώ ετών καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης για τη μίζα της SiemensΤο δικαστήριο, αφού προηγουμένως είχε αποφανθεί πως το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί για τον πρώην υπουργό, του επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τη «χορηγία»-μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων, την οποία ομολόγησε.

Ένοχοι κρίθηκαν και δύο από τους συγκατηγορουμένους του, το στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου και ο πρώην συνεργάτης του κ. Μαντέλη, Αλέξανδρος Μαντάς. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε: «Ευχαριστούμε για την άψογη διαδικασία. Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η απόφασή μας».

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ και καταδικάσθηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον 72χρονο πρώην υπουργό αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Επίσης, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, για απλή συνδρομής στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητική δωροδοκία.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν η Αντωνία Μάρκου και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, αμφότεροι ελλείψει δόλου.

Η επιστροφή των χρημάτων

Ο Τάσος Μαντέλης και ο Γ. Τσουγκράνης είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμανικών μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία στο Δημόσιο. Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πρόκειται για μία κίνηση να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο, ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης. Το δικαστήριο, όμως, απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.

Επίσης, έκανε δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 500.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης