Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ και πρώην υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας Φραγκούλη Φράγκου, το οποίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής (Στάδιο 13).

Το βιβλίο του υπηρεσιακού υπουργού στην «κυβέρνηση Πικραμμένου» καταγράφεται με καθαρά ριζοσπαστική θεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτω από το πρίσμα του νέο-οθωμανισμού της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγγραφέας δίνει μια άλλη, προσωπική, διάσταση στην ελληνοτουρκική σχέση και την ύπαρξη του τουρκικού κράτους.

Ο στρατηγός αφού κάνει μια «βαθειά βουτιά» στην ιστορία της περιοχής, φτάνοντας μέχρι την μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 επανέρχεται στις μέρες που διανύουμε και στον νεο-οθωμανισμό της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας, αντιπαρατάσσει τον νεο-βυζαντινισμό ως μοντέλο διάλυσης της σύγχρονης Τουρκίας.

Κάτω από τον όρο νέος βυζαντινισμός, ο συγγραφέας εκφράζει τη άποψη ότι η Τουρκία παραδέχεται την ιστορική της ήττα και επιτρέπει την αυτοδιάθεση στους λαούς που κρύβονται θαμμένοι στα σωθικά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει ο Φράγκος στις σελίδες του βιβλίου του «όλα αυτά τα στοιχεία αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης των μειονοτήτων στην Τουρκία μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι παλιοί και αλλοτριωμένοι κάτοικοι της Μικράς Ασίας αναμένουν και αναζητούν το φως στο Φανάρι και στην Ορθοδοξία για να επανασυστήσουν το δικό τους νέο βυζάντιο, μαζί με τους συνειδητοποιημένους, πλέον, Οθωμανούς». Αυτοί οι λαοί, συνεχίζει ο συγγραφέας, «οι οποίοι είναι λαοί της Μικράς Ασίας και σε καμία περίπτωση δεν είναι Τούρκοι, έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούν, εθνικά και θρησκευτικά, όπως οι ίδιοι επιθυμούν”! Στηριζόμενος σε ντοκουμέντα, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός, καταγράφει την μετάλλαξη των ντόπιων χριστιανών σε Τούρκους και μουσουλμάνους, ενώ στο βιβλίο περιλαμβάνονται και ιστορικοί χάρτες.

Το βιβλίο του εκδοτικού οίκου Α. Α. Λιβάνη θα το παρουσιάσουν οι Σοφία Βούλτεψη, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λιάνης, Ιωάννης Μάζης και Κώστας Φωτιάδης, ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο Λάμπρος Καλαρρύτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης