Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τόσο την οικονομία, όσο και την πρωτογενή παραγωγή της Καλαμάτας συζητήθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και εκπρόσωπος της κίνησης «ΚΟΣΜΟΣ», Πέτρος Κόκκαλης, σε συνεργασία με τοπικές περιφερειακές παρατάξεις.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να συζητήσουμε για την αλλαγή του κλίματος και πως αυτό εκφράζεται σε τοπικό επίπεδο, εδώ στην Καλαμάτα με τον μεγάλο αγροτικό τομέα και κυρίως το ελαιόλαδο» υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης και συνέχισε «Οι αλλαγές στο κλίμα φέρνουν αλλαγές στον πρωτογενή τομέα και αυτό πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως θα πρέπει «να προστατεύσουμε την ικανότητά μας να ζούμε σε ένα κλίμα όπως αυτό που ζούμε σήμερα» και συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά υπάρχει κοινή “γλώσσα” για το που θέλουμε να πάει ο πλανήτης» αναφερόμενος στους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κόκκαλης έκανε αναφορά στην νέα Κοινή Αγροτική πολιτική που αποτελεί εργαλείο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου (European Green Deal), το οποίο και θα έρθει προς συζήτηση μέσα στις επόμενες 100 μέρες, σύμφωνα με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Κάτι, που θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρώπη να αποδείξει πως ηγείται στην προσπάθεια να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία της γης πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου και για να γίνει αυτό «πρέπει να καταναλώνουμε μέχρι το 2030 το μισό πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες. Το 2050 να τα μηδενίσουμε» όπως ανέφερε σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ώρα να αρχίζουμε να συζητάμε για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η αύξηση της θερμοκρασίας είναι εντονότερη τους χειμερινούς μήνες απ’ ότι του θερινούς» κάτι που σε ότι αφορά την καλλιέργεια της ελιάς έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα στην καρπόδεση της αλλά και στην εμφάνιση του δάκου καθώς «θα μπαίνουμε με μεγάλο πληθυσμό στην άνοιξη», όπως σημείωσε.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι από την πλευρά της πολιτείας θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για τρία πράγματα: τις αποζημιώσεις, την προσαρμογή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Έχουμε αποτύχει ως κοινωνία αλλά και ως πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε από την πλευρά της η Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης Πελοποννήσου “Πράσινη Πελοπόννησος”, Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Η ίδια ανέφερε πως λόγω της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2050 «περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι θα γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες» ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των υποσιτιζόμενων παιδιών θα αυξηθεί κατά 20 εκατομμύρια μόνο από την κλιματική αλλαγή

Τέλος, ο Μανώλης Μάκαρης, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Καλαμάτας, μίλησε για τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην υγεία.

«Μέχρι το 2050 οι θάνατοι θα αυξηθούν ετησίως κατά 90.000 από την αύξηση της θερμοκρασίας μόνο στη Ευρώπη» και υπογράμμισε ότι «οι θάνατοι στην Ευρώπη από την ατμοσφαιρική ρύπανση ανέρχονται σε 790.000 ετησίως».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης