Η Τουρκία περιμένει να δει τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη του για την τουρκική εξωτερική πολιτική,  αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές, θα δούμε την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν», είπε ο κ. Ερντογάν  επικαλούμενος την συνομιλία που είχαν. Προσέθεσε ότι θέλει να δει εάν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός θα «μείνει πιστός στις εκφράσεις του» και θα «κάνει τα απαραίτητα βήματα», ουσιαστικά παραχωρώντας την πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι δυνατή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως σε επίπεδο συνομιλιών έχει ανταλλάξει «ωραίους χαρακτηρισμούς» με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως «το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Αρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Τα τουρκικά πλοία συνοδεύονται από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και συχνά πετούν στην περιοχή τουρκικά αεροσκάφη.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης