Σε συγκινητικό κλίμα και παρουσία πολλών επισκεπτών από την Κρήτη, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε την Κυριακή τη χειροτονία του επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεόδωρου.

Στο παραθρόνιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου Χαμζάουι βρισκόταν τιμητικά ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Τέρενς Κουΐκ, μεταφέροντας από τη δική του πλευρά τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας τόσο στο έργο του Αλεξανδρινού προκαθημένου κ.κ. Θεόδωρου Β΄ όσο και του νέου πατριαρχικού επιτρόπου Καΐρου κ. Θεόδωρου, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι περνάει στον τρίτο βαθμό της ιεροσύνης, στον ίδιο ακριβώς αγιασμένο χώρο όπου χειροτονήθηκε πριν από 127 χρόνια ο Άγιος Νεκτάριος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελετή της χειροτονίας συμμετείχαν από την Κρήτη οι μητροπολίτες Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ενώ από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο μητροπολίτης Ερμουπόλεως (Τάντας) Νικόλαος (ο οποίος είναι και ο πατριαρχικός επίτροπος για τους αραβοφώνους), ο μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος (που ολοκληρώνει πλέον το 10ετές και πλέον έργο του ως πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου), ο μητροπολίτης Πηλουσίου Νήφωνας (που τελεί και καθηγούμενος της ιστορικής ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Καΐρου) και ο μητροπολίτης Καρθαγένης (Τύνιδας) Μελέτιος. Συμπροσευχόμενος παραβρέθηκε ο αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός.

Κατά τη Θεία Λειτουργία μάλιστα, όπου παραβρέθηκαν ο Έλληνας πρέσβης Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Κύπριος πρέσβης Χάρης Μορίτσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χάρης Μορίτσης, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και πολύς κόσμος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ ανέγνωσε το «Πιστεύω».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουΐκ εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρέθηκε μαζί με τους Έλληνες του Καΐρου, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις προσπάθειες του προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας να μεταλαμπαδεύσει τα νάματα της ορθοδοξίας και στην ακροτελεύτια γωνιά της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης