Πολιτική κρίση προκάλεσε στο Μαξίμου και στον πυρήνα του Επιτελικού Κράτους η προ ημερών εμφάνιση του Συμβούλου Ασφαλείας αντιναυάρχου ε.α Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε και μάλιστα με έμφαση πως το ερευνητικό σκάφος της τουρκίας Οruc Reis πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας: «Ας μην κοροϊδευόμαστε» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Διακόπουλος προκαλώντας έντονη δυσφορία στο Μαξίμου αφού ως γνωστόν η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο έχει υιοθετήσει την θέση ότι το Oruc reis δεν πραγματοποιεί έρευνες και μάλιστα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αμέσως μετά την δήλωσή του ο κ. Διακόπουλος επανήλθε αλλάζοντας τα λεγόμενά του, αλλά ήταν ως φαίνεται πλέον αργά. Μετά από 48 ώρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, υπέβαλε την παραίτησή του η οποία έγινε αποδεκτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή αφενός καταδεικνύει τις διαφορετικές απόψεις οι οποίες υπάρχουν στον πυρήνα μάλιστα του πρωθυπουργικού επιτελείου του Μαξίμου, ως προς την ουσία της διαχείρισης των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό σημαίνει πως υφίσταται πρόβλημα στην διαχείριση κρίσεων από τους μηχανισμούς που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε για να είναι σε θέση να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κρίσεις αυτές.

Η ανακοίνωση του κ. Διακόπουλου για την παραίτησή του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε  σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» δήλωσε ο κ. Διακόπουλος.

Οι δηλώσεις του για το Oruc Reis έγιναν η αφορμή για την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Κυρ. Μητσοτάκη, Αλ. Διακόπουλου

Η επίμαχη δήλωση

Να σημειωθεί ότι ο αντιναύαρχος ε.α. κ. Διακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού, παραδέχτηκε ότι το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά  για να προσθέσει: «Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το “σηκώσαμε” ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από ‘κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωσή του ο κ. Διακόπουλος, ανασκεύασε, λέγοντας πως μίλησε για «προσπάθεια» ερευνών από το τουρκικό πλοίο.

Ο παραιτηθείς Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο«Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Κατ’ αρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε ”προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως ”πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξαγάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Τελικά, ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του.

Το βιογραφικό του αντιναυάρχου ε.α.

Ο κ. Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Έχει υπηρετήσει, επίσης, ως Ναυτικός Ακόλουθος στην ‘Αγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν από την αποστρατεία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής ‘Αμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης