Την πολιτική της Ε.Ε. αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στην ακρόαση του υποψήφιου για το χαρτοφυλάκιο «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» Μαργαρίτη Σχοινά.

Σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κ. Παπαδάκης αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτή η πολιτική χαρακτηρίζεται από την αντιδραστική κατεύθυνση των απελάσεων που εύηχα η ΕΕ αποκαλεί “επιστροφές”, της ενίσχυσης των στρατιωτικών μέσων στα σύνορα, της μετατροπής σε κανόνα της κράτησης για ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους κάτω από συνθήκες πολέμου, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κι εξαθλίωσης, για τα οποία φέρει μεγάλες ευθύνες η ΕΕ κι οι σύμμαχοι της ΗΠΑ, ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει πως «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη ο επιχειρούμενος από την Ε.Ε. περιορισμός και η αλλοίωση της ίδιας της έννοιας του πρόσφυγα».

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης, προωθώντας την ίδια ευρωενωσιακή κατεύθυνση προεξοφλεί 10.000 απελάσεις ως το 2020, ενώ δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι θα παύσουν οι πρόσφυγες με σύνδρομο μετατραυματικής διαταραχής να συμπεριλαμβάνονται στις “ευάλωτες ομάδες” αιτούντων άσυλο» σημειώνει, ενώ παράλληλα ζητεί από τον υποψήφιο επίτροπο να απαντήσει «εάν αυτές οι ευθείες παραβιάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων συνιστούν την αποκαλούμενη “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” και εάν σηματοδοτούν το αποκαλούμενο “νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο” της Ε.Ε.».

Στη συμπληρωματική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ εξηγεί «οι “αξίες” της Ε.Ε. κι ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα hotspots, είναι η Μόρια. Αυτή η άθλια κατάσταση ισχύει όχι μόνο εκεί, αλλά και στα άλλα κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας, οξύνοντας τα προβλήματα και για τους ντόπιους κατοίκους. Εδώ και 3,5 χρόνια η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι επιβάλλει τον μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων στα ελληνικά νησιά και ότι αυτές τις μέρες στην Ελλάδα εξελίσσεται μια δραματική και συνάμα εκρηκτική κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» αναφέρει και μεταφέρει στον υποψήφιο επίτροπο «την επείγουσα ανάγκη να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα hotspot και να υπάρξει μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς και δημόσιες δομές φιλοξενίας, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, με πλήρη τήρηση των δικαιωμάτων τους για το άσυλο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης