Στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας έκανε αναφορά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η Ιταλία, διευκρίνισε, βγήκε από την κρίση χωρίς να καταφύγει στην Τρόικα, η οποία το 2011 είχε βγάλει εισιτήριο για να έρθει στη Ρώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάναμε θυσίες πολύ μικρότερες από εκείνες που αναγκάστηκαν να κάνουν οι έλληνες, χωρίς να χάσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Προσέθεσε μάλιστα ότι οι ελληνικές εκλογές δίνουν τρία ξεχωριστά μαθήματα στους Ιταλούς.

«Η Ελλάδα συνέχισε από το 1975 διαθέτει ένα σύνταγμα σαν ή και πιο αποτελεσματικό από αυτό το οποίο εμείς τώρα προσπαθούμε να εισάγουμε στην χώρα μας. Παραδείγματος χάριν έχει μία Βουλή με τριακόσιους μόνον βουλευτές (η Ιταλία έχει και Γερουσία). Αυτό δεν την εμπόδισε να καταφύγει σε κυβερνητικά σχήματα δεξιών με αριστερούς, εφαρμόζοντας οικονομικές πολιτικές που όμως δημιούργησαν μία βαθειά κρίση, κυρίως γιατί δεν καταπολεμήθηκαν η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι άνομες σχέσεις οικονομίας- πολιτικής. Αυτές είναι και οι ασθένειες της Ιταλίας τις οποίες οφείλουμε να καταπολεμήσουμε με πάθος αλλάζοντας το σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο».

«Το ευρώ» τόνισε με έμφαση, «δεν είναι η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα αλλά η αιτία που έθεσε σε κοινή θέα την έλλειψη ανταγωνιστικότητας μεταξύ των συνηθειών και της πολιτικής νοοτροπίας των ελλήνων από τη μία πλευρά και της μοντέρνας ευρωπαϊκής οικονομίας από την άλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έγιναν απαιτητές από την Τρόικα με τρόπο μη ρεαλιστικό επέφεραν βαρύτατες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων κατάλαβε και παρ όλο που την απέρριψε (Τρόικα) αποδοκιμάζοντας και τους πολιτικούς που την αποδέχτηκαν δεν επιθυμεί την αποχώρηση από το ευρώ. Κάτι το οποίο κάποιες πολιτικές δυνάμεις το επιδιώκουν για τη χώρα μας».

Y.Σ.: Ο Μόντι είναι μέλος του Προεδρείου των Φίλων της Ευρώπης, ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού think tank, ενώ ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ινστιτούτου Bruegel που ιδρύθηκε το 2005. Επίσης είναι ο Ευρωπαίος Πρόεδρος της Τριμερούς Επιτροπής, την οποία συγκρότησε το 1973 ο Ντέιβιντ Ροκφέλλερ. Τέλος, ο Μόντι είναι ηγετικό στέλεχος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης