«Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δίκαιη ανάπτυξη. Και η τοπική αυτοδιοίκηση, ο πιο κοντινός στην κοινωνία θεσμός, καλείται να συμβάλλει με έναν κρίσιμο ρόλο: Να σηκώσει ένα ιδιαίτερο φορτίο υπέρ των τοπικών κοινωνιών» τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, είναι δήμοι και Περιφέρειες σε εγρήγορση, δημοτικές παρατάξεις με πρόγραμμα, έτοιμες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και η δίκαιη και ισόρροπη διάχυσή τους στην κοινωνία» σημειώνει ο Ν. Παππάς και τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχέονται οι νέες τεχνολογίες στην κοινωνία και την οικονομία θα κρίνει αν «θα αποτελέσουν εργαλείο σύγκλισης ή μήτρα νέων ανισοτήτων. Η δίκαιη διάχυσή τους είναι όρος δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνει ότι «πέρα από την κυβερνητική αποφασιστικότητα, χρειάζεται η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών» καθώς οι «”έξυπνες πόλεις” δεν είναι, σε καμία περίπτωση, πολυτέλεια».

Δηλώνει ότι η στήριξη προς την τοπική αυτοδιοίκηση είναι δεδομένη και αναφέρει ότι «δήμοι και Περιφέρειες εξοπλίζονται σύντομα με ένα ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης εργασιών, όπως θα συμβεί για 21 χιλιάδες ακόμη φορείς του Δημοσίου».

Στο άρθρο του ο κ. Παππάς μιλά για το «ηλεκτρονικό πρωτόκολλο» που «δίνει τη δυνατότητα της διαρκούς παρακολούθησης κάθε υπόθεσης που κατατίθεται από τους πολίτες ως τη διεκπεραίωσή της», καθώς και την ανάπτυξη της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της οποίας «θα αιτούμαστε και θα λαμβάνουμε από το δημόσιο, τους δήμους και τις Περιφέρειες τα έγγραφα που χρειαζόμαστε, ενώ θα εξουσιοδοτούμε τη διοίκηση να αναζητά έγγραφα από διάφορες Αρχές, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή άλλες διαδικασίες του Δημοσίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αναφέρεται στην πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος έξυπνης στάθμευσης για 20.000 θέσεις σε διάφορους δήμους της χώρας, με αισθητήρες στις επιλεγμένες θέσεις που θα δίνουν «σήμα» στα κινητά τηλέφωνα των οδηγών, για το πού βρίσκονται οι ελεύθερες θέσεις.

Ακόμα, επισημαίνει ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα σημειώνει: «Ολοκληρώνουμε το έργο Rural Broadband, υλοποιούμε τη δράση Super Fast Broadband, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσω της οποίας επιδοτούμε την απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων ίντερνετ. Ετοιμάζουμε -σε σύντομο χρόνο- την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο Ultra Fast Broadband, το οποίο -με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ- αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη και το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, ως το 2023».

Ο κ. Παππάς αναφέρεται ακόμα σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, είτε μέσω Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων είτε με το σχεδιασμό προγραμμάτων για 250.000 Έλληνες, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης