Παπαδοπούλου: «Χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση για το ύψος των πλεονασμάτων ώστε από το 3,5% να μειωθούν στο 2%»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018, 21:35
Παπαδοπούλου: «Χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση για το ύψος των πλεονασμάτων ώστε από το 3,5% να μειωθούν στο 2%»
Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, είπε ότι δεν έχει βάση η κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε ένα χειρότερο μνημόνιο, αναφέροντας ότι «η αντιπολίτευση εύλογα ξεχνά πως έγιναν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 και ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε εκ νέου την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να διαχειριστεί το τρίτο μνημόνιο, το οποίο προέκυψε από τα παλιά μνημονιακά χρέη και τα ακούρευτα ομόλογα» και προσθέτοντας «απετράπησαν όμως πολλά από όσα δρομολογούσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου».

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τον φετινό Αύγουστο βγαίνουμε από το μνημονιακό καθεστώς, τελειώνει η δανειακή σύμβαση και θα μπορεί να ασκηθεί μια περισσότερο ιδιόκτητη οικονομική πολιτική».

«Από εδώ και πέρα η συζήτηση πρέπει να στραφεί στον τρόπο με τον οποίο θα βάλουμε τα θεμέλια για να ενισχυθούν τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, για να μειωθούν η γραφειοκρατία και οι δημόσιες δαπάνες. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε απολύσεις τις οποίες εννοεί η Ν.Δ, αλλά πολιτικές όπως η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, είπε ότι «η μόνη πλευρά που εμφανίζεται απαισιόδοξη είναι από την Süddeutsche Zeitung και τον γερμανικό Τύπο», ενώ «καμία άλλη πλευρά δεν μιλά για συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης».

Ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση του χρέους, ενώ για το ΔΝΤ αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση των εκτιμήσεών του, και υπενθύμισε ότι «τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ έπεφτε έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, η πραγματικότητα διέψευδε πολλές φορές το ΔΝΤ».

«Θα έλεγα επίσης, ότι χρειάζεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για το ύψος των πλεονασμάτων, ώστε από το 3,5% να μειωθούν στο 2%» επεσήμανε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας επίσης ότι «δεν προκύπτει ανάγκη» για προληπτική γραμμή στήριξης και παραπέμποντας στην σχετική απάντηση του υπουργού Οικονομικών προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ακόμα ότι «από καμία πλευρά δεν έχει εκφραστεί πρόθεση για λήψη νέων μέτρων», αλλά και ότι «δεν υπάρχει καμία βάση για κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε ότι απομένουν πολλά προβλήματα προς επίλυση καθώς και ότι «δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να έχουμε επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την επιθετική στάση της, απάντησε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αυτές και τόνισε την αναγκαιότητα, η ανάλυση να βασίζεται στο ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στρατηγικές επιδιώξεις.

«Αν κάτι αλλάζει ανάλογα με τη συγκυρία και τα πρόσωπα, είναι ο τρόπος και η ένταση που δρομολογεί τις επιδιώξεις της. Πράγματι, τώρα είναι αυξημένη η τουρκική προκλητικότητα, καθώς αντιμετωπίζει πολλά ανοιχτά μέτωπα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της, όπως με το κουρδικό στη Συρία και το PKK, έχει προβλήματα στην οικονομία της και ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις και προσπαθεί να σταθεροποιήσει την ηγεσία του και προχωρά πρόωρα σε εκλογές. Εκτίμησή μου είναι ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει εκτεταμένη σύρραξη με την Ελλάδα, αλλά αναζητά ένα παράθυρο ευκαιρίας και αν της δώσουμε εμείς αυτό το οποίο επιθυμεί, να μην έχουμε αμφιβολία ότι θα το αξιοποιήσει προκειμένου να έχει όφελος χωρίς κόστος» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το «πόσο εφικτή είναι η κοινή εθνική γραμμή, όταν ο κ Καμμένος βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και της Τουρκίας» απάντησε λέγοντας πως «το ύφος και ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας τοποθετείται, αλλάζει ανάλογα με τη θέση που κατέχει. Αλλιώς θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, αλλιώς ο υπ. Εξωτερικών ή ο υπ. Εθνικής Άμυνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν είναι κοινή».

Χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα αποτρεπτικής στρατηγικής και ανάπτυξης συμμαχιών έναντι της κατευναστικής πολιτικής που «υιοθετείτο τα προηγούμενα χρόνια» και με την οποία «δεν αντιμετωπίζεται ένας επιθετικός γείτονας, όπως η Τουρκία». «Δεν είναι πάντως αιτία της αυξημένης προκλητικότητας η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Σημασία έχει ότι οι προκλήσεις πρέπει να απαντώνται με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα. ότι «η Τουρκία είχε συνηθίσει να προκαλεί και να μην παίρνει απάντηση. Τώρα η Τουρκία παίρνει απάντηση κάθε φορά που προκαλεί και οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο" και να είναι "ανάλογες με την πρόκληση».

Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι «η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό γίνεται επειδή θεωρούν ότι δεν θα καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις» είπε ότι οι επικριτές των ΑΝΕΛ έχουν «κοντή μνήμη», καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πρώτη στιγμή διατύπωσαν την θέση τους για το ζήτημα «ότι δεν θα αποδεχθούμε ονομασία των Σκοπίων που να περιέχει τον όρο ''Μακεδονία''».

«Η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια αφορά το σύνολο των θεμάτων, δεν έχει κατατμηθεί. Από τη στιγμή που η γειτονική χώρα δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτά που ζητά η ελληνική πλευρά, η ευθύνη ανήκει σε αυτήν» πρόσθεσε.

Ως προς τις «απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη λήξη των μνημονίων κλείνει και η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ» η κ. Παπαδοπούλου υπενθύμισε τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και του πρωθυπουργού ότι «η συγκυβέρνηση αυτή βασίστηκε σε δύο ιεραρχημένες προτεραιότητες: την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς» προσθέτοντας: «Σε επόμενη φάση, νομίζω, θα πρέπει να ξαναγίνει μια συζήτηση, είναι κάτι φυσιολογικό. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις. Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρά στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί».

Τέλος, αναφορικά με την ανάδειξη νέου προσώπου στην θέση του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής είπε πως «είναι ελπιδοφόρο να βλέπουμε νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στα κοινά, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σχετικά με τη ''νέα'' προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιεί το παλαιό πολιτικό προσωπικό που έχει αποτύχει. Πρόκειται για προσπάθεια που δεν έχει ουσία, απλώς αλλάζουν ΑΦΜ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018, 21:35