Την ανάγκη η πολιτική αντιπαράθεση των εκλογών να επικεντρωθεί στο σχέδιο της επόμενης ημέρας υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ρ/σ 24/7.

Εξήγησε ότι η συζήτηση πρέπει να στραφεί στην προγραμματική αντιπαράθεση και προσέθεσε ότι πλευρές τού προγράμματος της ΝΔ είναι βαθιά αντικοινωνικές, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει υπόψη του τα μηνύματα των εκλογών. Αναφερόμενος στην απλή αναλογική τόνισε ότι συμβάλει καθοριστικά στη διαφάνεια, τη δημοκρατία και την συνεργασία όλων των μερών, που τόσο ανάγκη έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιγράφοντας τον στόχο των επικείμενων εκλογών σε σχέση με το βασικό δίλημμα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε:

«Στόχος μας είναι, στη νέα εποχή και φάση για τη χώρα μας, να διαμορφωθεί μία κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει ένα σχέδιο με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να αυξήσει τις παραγωγικές ευκαιρίες στη χώρα. Να στηρίξει την απασχόληση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Να αναδιανείμει με έναν δίκαιο τρόπο τον παραγόμενο πλούτο. Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εργασίας. Αυτά θεωρείτε -ρητορικό το ερώτημα- ότι μπορεί να τα κάνει μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία; Εμείς λέμε όχι. Αυτό φαίνεται από τις θέσεις, από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Άρα αυτό είναι το δίλημμα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να αποτρέψουμε το να είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και να σχηματιστεί μία κυβέρνηση όπου ουσιαστικά θα υπηρετήσει ένα πρόγραμμα το οποίο κατ’ ουσία θα είναι νεοφιλελεύθερο και αντικοινωνικό».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει την απευθείας αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει αδυναμία καθώς μία τέτοιου είδους συζήτηση θέτει ερωτήματα που αναγκάζουν τον άλλον να είναι πιο ειλικρινής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας άσκησε κριτική στο πρόγραμμα της ΝΔ: «Τις τελευταίες βδομάδες προσπάθησε να αλλάξει διατυπωμένες θέσεις και σε σχέση με το πώς θα πρέπει η κρατική υποδομή στην Υγεία να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα και σε σχέση με την επταήμερη εργασία, με το οκτάωρο. Υπάρχουν πλευρές του προγράμματός του που είναι βαθιά αντικοινωνικές, τις οποίες θέλει να τις αποκρύψει και κάποια στιγμή, αν ω μη γένοιτο έρθει στην κυβέρνηση θα μας πει “τι να κάνουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τώρα πρέπει να κάνουμε και αυτό”».

Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει το μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «βρίσκεται σε μια διαρκή, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, ανάγκη επαναστοχασμού και στρατηγικού επαναπροσδιορισμού» και εξήγησε: «Πορεύτηκε με έναν μονομέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είχε απήχηση, ενώ την ίδια ώρα στο εσωτερικό του, μία σειρά προβεβλημένων στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Βενιζέλος, δεν έκρυψαν την προτίμησή τους για ενδεχόμενη συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Εκεί νομίζω ότι είναι ο πυρήνας του προβλήματος…Όταν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα με συνέπεια υπηρετούσαν την άποψη της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν ένα εμπόδιο αυτό. Φαίνεται όμως ότι η κα Γεννηματά, ενώ έκανε την κίνηση που έκανε έναντι του κ. Βενιζέλου, δεν τη δικαιολογεί με μία πολιτική άποψη που να πείθει ότι είναι διατεθειμένη να κάνει στροφή και να εγκαταλείψει αυτό τον μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Βενιζέλος φεύγει αλλά η πολιτική του προσώρας παραμένει».

Αναγκαία η συνεργασία Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας

Ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίος ο νέος πόλος συνεργασίας Αριστεράς και δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας σε αντινεοφιλελεύθερη βάση και εξήγησε: «Αυτό που έγινε στην Ευρώπη είναι ένα πετυχημένο πείραμα και πρέπει να γίνει σε μία αντινεοφιλελεύθερη προγραμματική βάση. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι την κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα, ότι την αποδέχεται, το Κίνημα Αλλαγής».

Αναφερόμενος στο μήνυμα των εκλογών είπε ότι «θα προσπαθήσουμε σε αυτό το μικρό διάστημα που μένει, όχι να αλλάξουμε πολιτική αλλά, να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που στενοχώρησε τον κόσμο, τι ακριβώς τον ενόχλησε και πώς μπορούμε να γίνουμε πιο πειστικοί με τα επιχειρήματά μας και το πρόγραμμά μας… Τα στελέχη που αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης είναι δεδομένα».

Η ζημιά στη μεσαία τάξη ήταν σωρευτική

Ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι στα προηγούμενα χρόνια «η μεσαία τάξη υπέστη -και λόγω της θέσης της στην κοινωνική διαστρωμάτωση- μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση, μόνο που η πραγματικότητα των αριθμών και όχι μόνο – και η πραγματικότητα της ζωής- δείχνουν ότι αυτή τη ζημιά την υπέστη κατά το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα». «Θα μπορούσα να σας υπενθυμίσω όχι μόνο τα μέτρα που πήραμε τώρα, των 120 δόσεων και των πρώτων φοροελαφρύνσεων, αλλά και μέτρα που είχαν να κάνουν με το ενεργειακό κόστος. Το κόστος του ρεύματος αυξήθηκε κατά 60% στα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το ΄13. Είχαμε το πιο ακριβό οικιακό τιμολόγιο στην Ευρώπη και το δεύτερο όσον αφορά στη βιομηχανία. Αυτή δεν ήταν αρνητική επίπτωση για τη μεσαία τάξη; (…) Ο κόσμος κρίνει με βάση τη σωρευτική επίπτωση της πολιτικής που εφαρμόστηκε και δεν την επιμερίζει – καλώς ή κακώς – διότι το πρόβλημα είναι συνολικό για τον καθένα».

Η απλή αναλογική ωθεί σε συνεργασίες

Υπερασπίστηκε του νέου συστήματος που εφαρμόστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγοντας ότι η απλή αναλογική ωθεί σε συνεργασίες που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. «Έτσι λοιπόν, επιτυγχάνεται η συναίνεση και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επικαλούνται την περίπτωση του κ. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη και λένε ένας συνδυασμός που πήρε 14% θα έχει 7 μόνο συμβούλους. Δηλαδή τι υποστηρίζουν; Ότι ένας συνδυασμός που πήρε 14% πρέπει να έχει το 65% του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα; Αυτό αποτελεί πια παρελθόν. Τέρμα το δημαρχοκεντρικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης