Η συμμετοχή ελληνικού και εσθονικού στρατιωτικού προσωπικού σε, αμοιβαία επωφελή, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις των δύο χωρών, η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Βαλτικής και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χάννο Πέβκουρ (Hanno Pevkur) στην Αθήνα.

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Εσθονίας επανέλαβαν την αλληλεγγύη και τη βούληση για συνδρομή και υποστήριξη προς την Ουκρανία, με κάθε δυνατό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρωγή της Εσθονίας προς την Ουκρανία μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στα 245 εκατομμύρια ευρώ που είναι σχεδόν το 30% του αμυντικού προϋπολογισμού μας αλλά σκεφτόμαστε να την αυξήσουμε στις επόμενες εβδομάδες, γνωστοποίησε ο κ. Πέβκουρ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το κλίμα έντασης που δυστυχώς δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας αφού επανέλαβε την ανάγκη “να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες με φίλιες χώρες, βασισμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας”,παρατήρησε ότι η επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου του παρέσχε τη δυνατότητα για πληρέστερη κατανόηση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εσθονία δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της Μεσογείου και δεσμευόμαστε να διαφυλάττουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συμμαχία. Η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ συμμάχων είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και οι προσπάθειές μας στο Νότο, την Ανατολή και το Βορρά υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε θέματα Ασφάλειας της Συμμαχίας, ανέφερε ο κ. Πεβκουρ. Τέλος ο Εσθονός υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σημείωσε ότι στις 6 Μαΐου η Εσθονία και η Ελλάδα συμπλήρωσαν εκατό έτη διπλωματικών σχέσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα αρχηγό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης