Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «τινάξει στον αέρα» την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Εκδηλώνονται σύνθετες απειλές ασφαλείας και σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ακόμη περισσότερο νόημα η προσπάθεια ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για τα εξοπλιστικά, πρόσθεσε ότι εκτός από την υπογραφή των συμβάσεων για την απόκτηση των φρεγατών Belharra και των έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου, γίνονται παράλληλα και «λιγότερο ορατές προσπάθειες για τη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων» των Ενόπλων Δυνάμεων. «Είχαμε χάσει έδαφος», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και συμπλήρωσε: «Τρέχουμε να το καλύψουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γίνεται», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «προσπάθεια ώστε η χώρα να να κάνει αυτά που πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αλλά και να σταθεί επάξια ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η Συμμαχία «ενισχύει τη θωράκιση της νότιας πτέρυγας» ενώ επισήμανε ότι παρατηρείται «μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», αλλά επίσης και γαλλικών και βρετανικών.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ «είναι μια συμμαχία με αμυντικό προσανατολισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βιώνουμε», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «τις συνέπειες μιας ευρύτατης γεωπολιτικής αναταραχής στην αγορά ενέργειας και τροφίμων» ενώ συνέχισε: «Ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης θα έχει εντονότερες συνέπειες».

Για τις υβριδικές επιθέσεις και την κυβερνο-ασφάλεια, τόνισε ότι υπάρχει «ειδικό κεφάλαιο και στη Στρατηγική Πυξίδα της Ε.Ε.» ενώ πρόσθεσε: «Οι υβριδικές επιθέσεις στοχεύουν στις υποδομές και κάθε χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να τις αντιμετωπίσει».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι μετά την παραγωγική συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν «θα μπορούσε η παρούσα συγκυρία να αποτελέσει μια αρχή προσέγγισης για κάποιου είδους συνεννόηση για τις διμερείς μας διαφορές».

«Απαιτείται», ξεκαθάρισε, ωστόσο, «ειλικρίνεια και απτά δείγματα συμπεριφοράς». Με «εκτόνωση κάθε έντασης και πιο ήρεμο κλίμα στο Αιγαίο». «Πάνω από όλα, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτά» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης