«Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε. Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο». Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο Mega Channel, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παρουσίας τουρκικού πλοίου εντός των “ορίων” της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης μέσα στο καλοκαίρι.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέραμε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει το σχεδιασμό της, να σταματήσει τις προκλητικές συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα και το Διεθνές Δίκαιο, παρά το γεγονός ότι υφίσταται κι αυτή σε έντονο βαθμό εξ όσων καταλαβαίνουμε το πρόβλημα από τον κορωνοϊό στο εσωτερικό της. Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία επιμένει στην ίδια συμπεριφορά. Ακόμα και σε περιόδους εσωτερικής κρίσης, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι αντιδρά έτσι, εξάγοντας – όπως έχω ξαναπεί – ένταση κυρίως προς την πλευρά της Ελλάδας. Επομένως τίποτα δεν αποκλείεται. Είναι δεδομένο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος και από την ασθένεια, αλλά και συνολικότερα για την Τουρκία, είναι δυσμενής αυτή την εποχή. Αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την οικονομία τους, όπως άλλωστε αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης. Αυτό δεν μπορεί να περάσει χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να λειτουργεί κανείς όπως λειτουργούσε πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση όμως, ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι δεδομένη η σκοπιμότητα οριοθέτησης της δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, της ψευδεπίγραφης ΑΟΖ όπως λέμε, ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Περιμένουμε ή περιμέναμε, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, να δούμε κάποια κίνηση όσο μπαίνει το καλοκαίρι. Θα προτιμούσαμε να είναι διαφορετική (σ.σ. η συμπεριφορά της) δεδομένου ότι θα θέλαμε οι σχέσεις μας να είναι καλής και όχι κακής γειτονίας. Θα προτιμούσα η μόνη κίνηση που θα δούμε σε αυτή την περιοχή, να είναι κατά το δυνατόν τουριστική κίνηση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να γίνει ή είναι ευσεβείς πόθοι μου, οπωσδήποτε θα είναι επηρεασμένη κίνηση και από την ασθένεια, αλλά μακάρι να αποφύγουμε αυτού του είδους τα σενάρια. Όπως και να έχει το πράγμα όμως, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε αυτό. Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

21 κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Όσον αφορά στην κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις με αφορμή τον κορωνοϊό, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα είναι 21 (σ.σ. από 30) σχολίασε ότι «αυτό δεν δημιουργεί καμία διάθεση για εφησυχασμό ή χαλάρωση των μέτρων, αλλά αυτός ο αριθμός μας κάνει να δηλώνουμε κάποια μερική ικανοποίηση». Προέτρεψε δε, τους μαθητές στρατιωτικών σχολών, που «κλείστηκαν μέσα και παραμένουν μέσα για λίγο ακόμα», να «κάνουν υπομονή», εκτιμώντας ότι «το γενικό αποτέλεσμα δημιουργεί αισιοδοξία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεξεργαζόμαστε το σενάριο «βιολογικού όπλου» εκ μέρους της Τουρκίας

Τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., έθεσε τη διάσταση «της υγειονομικης απειλής» στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με αφορμή τις συγκεχυμένες πληροφορίες ότι «ίσως έρθουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό»: «Μπορεί αυτό να αποτελεί μέρος ενός γενικού σχεδίου (σ.σ της Τουρκίας), μπορεί και όχι. Μπορεί να προέρχονται από τα πράγματα και τις εξελίξεις των γεγονότων. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πρόθεση της Τουρκίας να εξαπολύσει ένα ‘βιολογικό όπλο, δηλαδή για να το εξηγούμε, μολυσμένους με τον ιό μετανάστες, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και τα Επιτελεία επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.  Έτσι κι αλλιώς πρέπει να προσαρμοστούμε και σ’ αυτή τη διάσταση, η οποία δεν υπήρχε έως πρότινος.  ‘Ετσι κι αλλιώς, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και να δοθούν οι οδηγίες σε εκείνους που επιχειρούν να φυλάττουν τα σύνορα της πατρίδας, είτε αυτά είναι χερσαία, είτε θαλάσσια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης