Π. Παυλόπουλος: Οι Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων δεν αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Μαΐου 2018, 17:48
Π. Παυλόπουλος: Οι Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων δεν αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται
«Εμείς, οι Έλληνες, όπως έχουμε αποδείξει ιστορικώς, θεωρούμε υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, αξία την Ελευθερία, αφού μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και ν' αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Για τούτο και είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να υπερασπισθούμε, με κάθε θυσία, το έδαφος, τα σύνορα και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, τα οποία αποτελούν συγχρόνως και έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν πρέπει κανείς να το υποτιμά και, πολύ περισσότερο, να το αγνοεί».

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Οροπέδιο Λασιθίου όπου βρέθηκε σήμερα για να τιμήσει με την παρουσία του την 151η επέτειο της δεκαήμερης ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαϊου 1867) η οποία εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου καθώς επίσης να αποδεχτεί τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη που του απένειμε ο δήμαρχος Ιωάννης Στεφανάκης.

Παρουσία πλήθους κόσμου των στρατιωτικών και αυτοδιοικητικών αρχών του νομού Λασιθίου, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη , του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ο Πρόεδρος της Ελληνική Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία των αγώνων του έθνους, των Κρητικών για το σήμερα: «Η Μάχη του Λασιθίου μαζί με το Αρκάδι δίδαξαν πως η αυτοθυσία είναι το υπέρτατο χρέος. Να θυμόσαστε κάτι, αυτός εδώ ο τόπος (Οροπέδιο Λασιθίου) μαζί με το Αρκάδι δίδαξαν πως για τους Κρήτες και για όλους τους Έλληνες, η αυτοθυσία είναι υπέρτατο χρέος. Είναι κορυφαίες πράξεις ηρωισμού και φιλοπατρίας που τροφοδοτήθηκαν από το δίκιο των Κρητικών, των ντόπιων αγωνιστών που δεν ανέχθηκαν τον ξένο ζυγό. Των ανθρώπων που πάνω από τη ζωή τους έβαλαν την Κρήτη, των αγωνιστών που από τις Χανιώτικες Μαδάρες και τα Λευκά Όρη ως τα μαρτυρικά χωριά της Ανατολικής Κρήτης, ως τα χωριά του Μεραμπέλλου και του Οροπεδίου Λασιθίου, δίδαξαν σε όλους μας τι σημαίνει να θέλεις να ζεις Ελεύθερος».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Μαΐου 2018, 17:50