Για αποφασιστικό του ρόλο, την περίοδο κατά την οποία υπηρέτησε ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πόλη της Κατερίνης, όπου περιοδεύει, ανέφερε τα εξής: «Θέλω να πω κάτι και για ένα άλλο θέμα, το οποίο έχει τη σημασία του μιας και βρίσκομαι στη Βόρεια Ελλάδα. Έπαιξα έναν αποφασιστικό ρόλο στο να διαμορφωθεί μια διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία για την κατασκευή ενός πολύ μεγάλου έργου, όχι μόνο για τη χώρα μας και την περιοχή μας, αλλά για όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για την κατασκευή ενός αγωγού με φυσικό αέριο που θα έρχεται από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Υπογράψαμε στην Αγία Πετρούπολη μια διακρατική συμφωνία, εγώ και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να κατασκευάσουμε αυτό το έργο, για να το προχωρήσουμε, ώστε να τροφοδοτήσει αυτό το έργο με φυσικό αέριο όλη την Κεντρική Ευρώπη, ακόμη και διαμέσου της Ιταλίας. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση, εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί θα έχουμε οφέλη και από τη διέλευση του φυσικού αερίου και τα τέλη που θα λαμβάνουμε, θα έχουμε ενεργειακά οφέλη με το φτηνό φυσικό αέριο, θα έχουμε γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας.
  
»Ακούω διάφορα σχόλια σε βάρος μου γι’ αυτήν την υπόθεση. Ανεπίτρεπτα σχόλια κι από πλευρές που δεν θα έπρεπε να κάνουν τέτοια σχόλια. Τα αντιπαρέρχομαι. Αυτό, όμως, που ρωτάω – και ρωτάω και τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα – να πουν στον ελληνικό λαό σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο, τι θα γίνει με τη συμφωνία και μ’ αυτό το έργο; Θα το υποστηρίξουν; Θα υποστηρίξουν την τήρηση όσων προβλέπει η συμφωνία ότι πρέπει να γίνουν; Θα τηρήσουν, δηλαδή και θα τιμήσουν την υπογραφή της Ελλάδας για να προχωρήσει με ταχύτητα, αποφασιστικότητα αυτό το έργο και να γίνει πραγματικότητα;

»Ένα έργο το οποίο δεν αφορά μόνο αυτά που σας είπα, αλλά δείχνει και έναν νέο προσανατολισμό στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας, στις διεθνείς μας σχέσεις. Κι αυτό διότι αναδεικνύει την Ελλάδα ως μια ανεξάρτητη χώρα με πολυδιάστατη πολιτική κι όχι ένα ευρωατλαντικό οικόπεδο, έναν δορυφόρο της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ, έναν δορυφόρο των δυτικών δυνάμεων.

»Αναδεικνύει την Ελλάδα ως παράγοντα νέου οικονομικού και πολιτικού προσανατολισμού με τετραδιάστατους ορίζοντες. Αυτό που έχουμε ανάγκη, δηλαδή, για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και να βγούμε απ’ την κρίση. Αυτήν την πρόκληση κάνω προς τους δύο αρχηγούς και περιμένω την απάντησή τους. Περιμένω τη θέση τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης