«Όχι» από τη Μαριέττα Γιαννάκου σε διάταξη νομοσχεδίου του Χρυσοχοΐδη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, 15:48
«Όχι» από τη Μαριέττα Γιαννάκου σε διάταξη νομοσχεδίου του Χρυσοχοΐδη

Την κάθετη διαφωνία της αναφορικά με μια ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που προβλέπει τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους ΟΤΑ, εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.

Η βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε τη ρύθμιση ιδεολογικά επικίνδυνη και δήλωσε πως θα την καταψηφίσει, ενώ είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα σε χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται το σύστημα αυτό.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντηχάκης, ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρση της επικίνδυνης, όπως τη χαρακτήρισε, διάταξης.

«Πρόκειται για χώρους εποπτευόμενου θανάτου. Η διάταξη διεμβολίζει τη φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων, ενώ προβλέπεται ακόμα και συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών από ιδιώτες. Ζητάμε εδώ και τώρα την απόσυρση της επικίνδυνης αυτής διάταξης. Πρόκειται για χώρους εποπτευόμενων θανάτων. Δεν διαμορφώνουν κίνητρο για αποθεραπεία, αλλά ενίσχυση την τοξικοεξάρτηση» δήλωσε ο κ. Συντηχάκης.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό άρθρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας -η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής- με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Χρυσοχοΐδης: Η διάταξη προστατεύει τους χρήστες και τη δημόσια υγεία

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισήμανε πως η διάταξη «αντιμετωπίζει ένα ανθρωπιστικό ζήτημα προστατεύοντας τόσο τους χρήστες από μολυσματικές ασθένειες όσο και τη δημόσια υγεία».

«Δεν έχει να κάνει με χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δεν αφορά χρήση με τη συμμετοχή του κράτους, για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών» συνέχισε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τη συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά θεσπίζονται επιτηρούμενοι χώροι από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες κάτω από ασφαλέστερες και υγιεινότερες συνθήκες.

«Είναι σαφές ότι η διάταξη υπάρχει, ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δύο μήνες πριν τις εκλογές και αυτό που γίνεται είναι ότι προστίθενται και οι ΟΤΑ στο να μπορούν να λειτουργούν χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ήδη εδώ και πολλά χρόνια το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε πολλές χώρες με πιο νεοφιλελεύθερα συστήματα, όπως Ελβετία, Καναδάς, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία με εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Αυτό που γίνεται είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη των χρηστών που πρέπει και εντάσσονται στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει πιλοτική λειτουργία σταθμού εποπτευόμενης χρήσης, του Οδυσσέα, και στον ένα χρόνο οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 1.300. Από αυτούς οι 300 είναι χρήστες ενέσιμων ουσιών, ενώ το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό διαχειρίστηκε 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

«Έχω πολλές απόψεις για τη φιλοσοφία της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε εποπτευόμενους χώρους που τείνει να ισχυροποιηθεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχω προσωπικά πολλές ανησυχίες και εγώ» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020, 16:30