Οργίλη ήταν το απόγευμα της Παρασκευής η αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέμενε να κλείσει το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης πριν προβεί σε δηλώσεις και αφού η τουρκική λίρα τις τελευταίες ημέρες ακολουθούσε μια έντονα πτωτική πορεία, έναντι κυρίως του ευρώ αλλά και του δολαρίου, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να προβεί σε μαζικές τοποθετήσεις για να συγκρατήσει το τουρκικό νόμισμα. Και όχι μόνον αυτό. Οι εντεινόμενες υποτιμητικές πιέσεις στη λίρα προκάλεσαν αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης κατά 50 μονάδες βάσης δηλαδή από 7,50 σε 8%.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξοργισμένος με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης δήλωσε: «Υποβαθμίζετε την τουρκική οικονομία και αντίθετα αναβαθμίζετε την ελληνική οικονομία που καταρρέει». Η αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα μιας σειράς στοιχείων που προσδιορίζουν μια προβληματική πορεία της τουρκικής οικονομίας η οποία ανησυχεί τον Ταγίπ Ερντογάν δεδομένου ότι εισέρχεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχεδιασμοί της τουρκικής προεδρίας προβλέπουν είτε πρόωρες εκλογές στις 15 Ιουνίου του 2018 είτε στα τέλη του φθινοπώρου του 2019. Μια καθοδική πορεία της τουρκικής οικονομίας θα προκαλούσε μείζον πρόβλημα στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη ο δανεισμός της γειτονικής χώρας από τις διεθνείς αγορές μετά τις εκθέσεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και των οίκων αξιολόγησης είναι εξαιρετικά ακριβός αφού η Τουρκία δανείζεται με επιτόκια Πακιστάν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πιο συγκεκριμένα ο Ερντογάν αναφερόμενος στην υποβάθμιση από τη Moody’s δήλωσε τα εξής:

«Ούτε η τουρκική αγορά ούτε οι διεθνείς αγορές έδωσαν καμία προσοχή στις αξιολογήσεις αυτές. Η τουρκική οικονομία είναι “στην αιχμή της”» είπε σε ομιλία του στην Άγκυρα.  Οι εντεινόμενες υποτιμητικές πιέσεις στη λίρα προκάλεσαν αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης κατά 50 μονάδες βάσης, δηλαδή από 7,50 σε 8%

«Ποια είναι τα μέτρα σας; Οι γείτονές μας έχουν βυθιστεί και είναι τελειωμένοι και εσείς τους ανεβάζετε τέσσερις βαθμίδες. Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται. Δεν είναι στάσιμη. Δεν έχει πτωτική τάση. Σας ξέρουμε καλά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αμφισβήτησε τα κριτήρια της Moody’s που υποβάθμισε την τουρκική οικονομία κατά μια βαθμίδα, από το Ba1 στο Ba2.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης