Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος σε άτομα ηλικίας 15 ετών, ανάλογα με το φύλο που αισθάνονται, προχωρεί -όπως φαίνεται- η κυβέρνηση.

Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με αυστηρότερες προϋποθέσεις. Οι όροι αφορούν στη συναίνεση των γονιών τους και στη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπήςΗ συγκεκριμένη διάταξη που προέβλεπε την αλλαγή ονόματος με τη συναίνεση γονέων είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη ρύθμιση υπήρξαν κριτικές και από ιατρικής πλευράς (παιδοψυχολόγοι κ.λπ.) και, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα επιλογής φύλου φαίνεται πως θα δοθεί για την ηλικία των 17 και άνω.

Πάντως, από το περιβάλλον του Σταύρου Κοντονή δεν επιβεβαιώνουν την απόσυρση της ρύθμισης για χορήγηση του δικαιώματος αλλαγής φύλου σε ανήλικα 15 ετών.

Το σχετικό νομοσχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα προβλέπει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Παρέχεται το δικαίωμα με δικαστική απόφαση σε ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, οι οποίες αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν μέχρι πρότινος, σε χειρουργική επέμβαση ή ψυχιατρική θεραπεία.

-Όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε αλλαγή φύλου, οφείλουν να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων. Εξασφαλίζεται εχεμύθεια.

-Η δικαστική απόφαση αλλαγής φύλου υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε ληξιαρχείο. Οι σχετικές αλλαγές περνούν σε ταυτότητα, διαβατήριο και άλλα επίσημα έγγραφα.

-Έγγαμοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν φύλο, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος. Σε περίπτωση που επιθυμούν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, δύνανται να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

-Για γονείς, σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

-Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά όταν το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και ακόμα μία αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.

Το ν/σ ορίζει ότι διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν.

Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με αυστηρότερες προϋποθέσεις. Οι όροι αφορούν στη συναίνεση των γονιών τους και στη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότησή της θα προβλεφθεί με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση ή κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανηλίκων και ορίζεται πώς και με ποίου την ευθύνη γίνονται.

Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως Μάλτα, Ιρλανδία, Αργεντινή, Δανία, ενώ σε πολλά κράτη ήδη αποτελεί παρελθόν η προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης για την αλλαγή του φύλου, όπως στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ κι αλλού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης