Πυρά ομαδόν από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και ως φαίνεται και από τους ηγέτες των χωρών – μελών της Ένωσης προκαλούν οι τουρκικές ενέργειες εντός της τουρκικής ΑΟΖ αλλά και οι απειλές για επέκταση παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων και σε άλλα σημεία της ανατολικής Μεσογείου ή του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, από τα πρώτα λεπτά των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας φάνηκε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα κρατήσουν μια ενιαία στάση έναντι της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tσίπρας: «Η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο»

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ – θέμα το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία;», ο κ. Τσίπρας απάντησε «πρώτα πρώτα η διπλωματία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιούνκερ: Είμαι Κύπριος στο θέμα της ΑΟΖ

«Είμαι Κύπριος» απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και παράνομων ενεργειών στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής και σε μια κίνηση συμβολική της αλληλεγγύης του, ο κ. Γιούνκερ απάντησε στο ερώτημα του ΚΥΠΕ με τη φράση «εγώ είμαι Κύπριος».

Αναστασιάδης: Αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις που να καταξιώνει την Ε.Ε. στα μάτια όλων των Ευρωπαίων

Αντίδραση της Ε.Ε. στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της Ένωσης, ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ε.Ε.».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης