«Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, κατά την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.

Στην οικονομία τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική, δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται.

-Η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.

-Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ’ όλα, αξιόπιστα διεθνώς.

-Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.

-Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας.

«Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία και νομίζω αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία ανέφερε:

-την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών,

-την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,

-την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών,

-το άνοιγμα των αγορών,

-την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων,

-τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος,

-τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,

-την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων,

-την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

Σήμερα, περίπου 3,5 μήνες, μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση προχωρά με το δικό της, πλέον, σχέδιο υπέρ των πολλών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «ο ΟΟΣΑ μας απέδωσε την πρωτιά στην εφαρμογή δραστικών μεταρρυθμίσεων και πλέον όλοι, διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα τριάμισι χρόνια».

«Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε και συνέχισε:

Επιγραμματικά αναφέρω:

– την προστασία της πρώτης κατοικίας,

-την επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης,

-τις φορολογικές διευκολύνσεις,

-την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

-την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας,

-την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα,

-τα σχολικά γεύματα,

-τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

«Η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων» δήλωσε.

«Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, αυτή τη φορά υπέρ των πολλών, όλων εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη για να βγει η χώρα από τη κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και παρατήρησε:

«Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε με το τέλος των μνημονίων και σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στη Βουλή, όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του εκβιαστικού και αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες και ερευνητές, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022, την αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ακολουθήσουν και τα οποία είχα προαναγγείλει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης».

«Η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μια νομοτελειακή εξέλιξη», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup και σημείωσε πως η διάρκειά του δεν οφειλόταν στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία, καθώς η συζήτηση για τη χώρα μας ολοκληρώθηκε μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019 που δεν περιλαμβάνει περικοπή των συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «παροχολογία» και παρατήρησε:

«Μας κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο. Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Το γνωστό ”θα” των παλιότερων εποχών. Εμείς αντίθετα κατοικούμε στα λόγια μας. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα. Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση».

«Αποτελεί ηθική και πολιτική μας υποχρέωση να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε, η δίκαιη ανάπτυξη για όλους, προϋποθέτει το συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας και έτσι θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όσο η οικονομία κατακτά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και οι δυνατότητες περισσότερων στοχευμένων ελαφρύνσεων. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες αντανακλά ακριβώς αυτή την αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει, όμως, μια ειδοποιός διαφορά και θέλω να προλάβω όσους τυχόν ανησυχούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα ελλείμματα συνήθως προκύπτουν, διογκώνοντας τελικά και το δημόσιο χρέος για όλους, όταν η επεκτατική πολιτική κατευθύνεται υπέρ μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ και όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά. Αυτό ήταν το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος που κατέρρευσε απότομα και μας εγκλώβισε, στην επώδυνη εμπειρία της κρίσης. Με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση φυσικά να πέφτει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Αντίθετα, σήμερα, η χώρα μας μεταβαίνει προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εξαγωγές, στους συγχρόνους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια, τα οποία συνδυαστικά καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή, τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής. Αυτό είναι ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης για το μέλλον, ανθεκτικότερο στους κλυδωνισμούς και πιο ανοιχτό στις ευκαιρίες και την πρόσβαση για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις».

«Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, είναι ένα “Παραγωγικό Σύμφωνο” ανάμεσα στο Κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και σε αυτό ευθυγραμμίζονται οι στόχοι και οι κλαδικές προτεραιότητες, με τους διαθέσιμους πόρους, τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα απορροφούμε ταχύτερα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες», είπε και πρόσθεσε: «Η συνδυαστική επίδραση των δημόσιων πόρων με όλα τα παραπάνω αναπτυξιακά εργαλεία θα δημιουργήσει επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ εντός της επόμενης τριετίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εκτιμώμενη πιστωτική επέκταση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο μετά από πολλά χρόνια ακούσιας αδράνειας, ανακάμπτει στο διαμεσολαβητικό του ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα προωθούμε μια ομπρέλα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που αφορούν:

-Στην προώθηση των εξαγωγών, στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, στα σύγχρονα ευρυζωνικά έργα, στην επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,

– Στη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων,

-Στην ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας,

-Στην οριοθέτηση των χρήσεων γης και στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου».

Σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν επί χρόνια και αποτελούσαν πάγια αιτήματα των παραγωγικών φορέων και σήμερα πραγματοποιούνται, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του.

Ο κατάλογος των παρεμβάσεων είναι μακρύς, όπως είπε, και περιορίστηκε στο πακέτο επενδύσεων στα ακίνητα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα, και τις υποδομές με εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε:

-στο Ελληνικό

-στο τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills

-στην επέκταση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος

-στην ανακατασκευή των αεροδρομίων από τη Fraport

-στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

-στην ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ

-στην επικείμενη αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

-στους αγωγούς διασύνδεσης φυσικού αερίου στη Μακεδονία-Θράκη και το σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και νέα, πολύ σημαντικά έργα με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η ενεργειακή διασύνδεση Αττικής- Κρήτης και η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65.

«Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά, που η χώρα μας θα είναι εκτός μνημονιακής παρακολούθησης, θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας: «Με μια φράση, το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα. Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία»

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης