Για το σχέδιο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα σας ενημερώσω για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα εποχή. Εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως πολιτικός χώρος, να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής μας δύναμης χάριν του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι η μετάβαση σε μια νέα εποχή με ασφάλεια, με αμυντικό θώρακα απέναντι στις κινήσεις αγοράς οι οποίες είναι κερδοσκοπικές. Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες. Σημείωσε ότι «εμείς αποδεχθήκαμε την πολιτική θυσία του ακρωτηριασμού για το καλό της χώρας». «Άρα και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αξιολογήσει μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από τη μία μεριά και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα σας ενημερώσω για την επίσκεψη που κάναμε και για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο. Αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό και το τοποθετώ στο γενικότερο πλαίσιο της σημαντικής πολιτικής που εφαρμόζουμε», δήλωσε ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον σύντομο διάλογο που είχε με τον κ. Παπούλια, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας».

«Πάντα στο δίκαιο της θάλασσας και το μεγάλο – αν θέλετε – κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

«Πλην της Τουρκίας…» σχολίασε ο κ. Παπούλιας, στον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος, αλλά αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει υπό την προεδρία του η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (Ε.Σ.Ε.Π.), στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου Εξωτερικών.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην τριμερή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, το Σάββατο, στη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των τριών χωρών αποφάσισαν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης