Σε μαραθώνιο που ξεπέρασε τις έξι ώρες κατέληξε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών προκειμένου να βρεθεί λύση στα ανοιχτά μέτωπα που εμποδίζουν μέχρι στιγμής την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ προς την Αθήνα, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο. Η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη αντίστοιχα.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα ζητήματα που εκκρεμούν ενώ την Κυριακή ενδέχεται να συγκληθεί το Euro Working Group, το οποίο θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτωπα αντί να… λειανθούν πριν την τηλεδιάσκεψη, οξύνθηκαν με πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγάλη διάσταση απόψεων στους πλειστηριασμούς, για νέο «μέτωπο» εμπλοκής στις 100 δόσεις, αλλά και για θέματα που για πρώτη φορά αναδεικνύονται ως «εκκρεμότητες» όπως το αγγελιόσημο. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ελληνικές προτάσεις για το θέμα των πλειστηριασμών δεν άλλαξαν, με την ελληνική πλευρά να περιμένει συμβιβασμό από τους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο επιμένουν ότι εάν δεν δοθεί λύση στο αδιέξοδο για τους πλειστηριασμούς με τους εκπροσώπους των Θεσμών, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο (σ.σ.: με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ). Παρόλα αυτά, εκφράζουν την αισιοδοξία οτι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω πολιτική διαχείριση και θα «αρκέσει» η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αναβλήθηκε τελικώς για το Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να υπάρξει μια πρώτη πολιτική συμφωνία πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Απαιτείται συμφωνία σε επίπεδο κυβέρνησης – θεσμών, ούτως ώστε οι τελευταίοι με τη σειρά τους να ολοκληρώσουν θετική έκθεση προόδου η οποία θα πρέπει να οδεύσει σε EuroWorking Group προς επικύρωση, προτού παρουσιαστεί σε επίπεδο Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Μεγάλο «αγκάθι» είναι οι πλειστηριασμοί αλλά ανοικτά παραμένουν και τα πεδία των αλλαγών στις 100 δόσεις, στις κατώτατες τιμές των γενοσήμων, και τα «ισοδύναμα» για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση που πρέπει να γίνουν αποδεκτά εντός και εκτός συνόρων.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να επιμένει στη θέση της για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με ισοδύναμο την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών στις στήλες όλων των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι η συγκεκριμένη νομική φόρμουλα (επιβολή τέλους αντί για φόρο) επιτρέπεται από την σύμβαση πώλησης του Οργανισμού και ότι δεν θα αντιμετωπίσει νομικά ζητήματα.

Τα μέτωπα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τον προϋπολογισμό αλλά και το Μεσοπρόθεσμο που θα διασφαλίζει (όπως ορίζει το μνημόνιο και υπενθύμισε την Πέμπτη η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις) 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018 φέροντας νέα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οι θεσμοί άφησαν ανοιχτό το «παράθυρο» εκταμίευσης της δόσης των δύο δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και μία «συμφωνία κυρίων» για κάποια από τα εκκρεμή πεδία του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Η Ε.Ε. συνεχίζει να εργάζεται με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόσο πολιτικό όσο και τεχνικό, για να υπάρξει πρόοδος σε όλες τις πτυχές του προγράμματος, τόνισε η Annika Breidhardt, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας: «Οι θεσμοί ολοκληρώνουν την αξιολόγησή τους. Μόλις ολοκληρωθεί, θα εξαρτάται από τα κράτη-μέλη να λάβουν μια απόφαση για την επόμενη εκταμίευση και θεωρούμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια ευκαιρία».

Σύμφωνα μάλιστα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Annika Breidhardt ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει.

Πηγή: capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης