Τον… περσικό θησαυρό αναζήτησε στο Ιράν ο Αλέξης Τσίπρας σε μία επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς ήταν η πρώτη ηγέτη δυτικής χώρας μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κατέχοντας την τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε αποθέματα υδρογονανθράκων αλλά και με βιομηχανία σε πλήρη άνθιση, το Ιράν γοητεύει ξένους επενδυτέςΕπιπλέον, πρόκειται για ένα ταξίδι με στρατηγική σημασία, αφού αναμφισβήτητα το νοτιοδυτικό αυτό κράτος της Ασίας έχει μία οικονομία με εξαιρετική δυναμική που προσδοκά διέξοδο στις παγκόσμιες αγορές και προσέλκυση επενδύσεων, την ώρα που δυτικοί επιχειρηματίες διαγωνίζονται για μία θέση στην ιρανική αγορά. Κατέχοντας την τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε αποθέματα υδρογονανθράκων αλλά και με βιομηχανία σε πλήρη άνθηση, το Ιράν γοητεύει ξένους επενδυτές και κυρίως εκπροσώπους πετρελαϊκών κολοσσών που με ταξίδια στην Τεχεράνη διαπραγματεύονται μερίδιο από την εξόρυξη και την εξαγωγή του «μαύρου χρυσού» σε χώρες όπου υπάρχει ενεργειακή ζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσά τους και εκπρόσωποι ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που ενδιαφέρονται για τον ρόλο του μεσολαβητή προς τις ξένες αγορές.

Το ενεργειακό σε πρώτο πλάνο

Στον τομέα της ενέργειας στόχευσε -πρωτίστως- και η ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι περισσότεροι από τους 60 επιχειρηματίες που συνόδευαν στο ταξίδι τον Αλέξη Τσίπρα και είχαν επαφές τόσο με Ιρανούς αξιωματούχους όσο και με ντόπιους επιχειρηματίες. Στις επαφές αυτές επισφραγίστηκε και η συμφωνία του περασμένου Ιανουαρίου για την προμήθεια του 25% των αναγκών σε αργό των ΕΛΠΕ από την ιρανική αγορά, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου NIOC.

Στον τομέα της ενέργειας στόχευσε -πρωτίστως- και η ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι περισσότεροι από τους 60 επιχειρηματίες που συνόδευαν στο ταξίδι τον Αλέξη ΤσίπραΔέλεαρ για τους Έλληνες και ξένους υποψήφιους επενδυτές αποτελεί και το γεγονός ότι με την άρση των κυρώσεων «ξεπαγώνουν» περιουσιακά στοιχεία της χώρας, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, δίνοντας στην ιρανική κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις στο εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα και με δεδομένο ότι η πολιτική της χώρας προσανατολίζεται προς ένα ευρύ άνοιγμα στη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πνευματικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ προσβλέπει σε ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο 8% ετησίως για την επόμενη δεκαετία και διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου έως και 600.000 βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2017.


Στο κάδρο και ο τουρισμός

Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει και σε συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Η απομόνωση -επί δεκαετίες- του Ιράν είχε καταστήσει απαγορευτική την τουριστική ανάπτυξη στη χώρα αλλά και τα ταξίδια των Ιρανών στο εξωτερικό.

Η απομόνωση -επί δεκαετίες- του Ιράν είχε καταστήσει απαγορευτική την τουριστική ανάπτυξη στη χώρα αλλά και τα ταξίδια των Ιρανών στο εξωτερικόΤο τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, σε συνδυασμό και με την οικονομική ακμή της μεσαίας αστικής τάξης, τα σύνορα ανοίγουν για ταξίδια σε άλλα κράτη του πλανήτη. Περίπου 5 εκατομμύρια κάτοικοι θα ταξιδέψουν την περίοδο της Περσικής Πρωτοχρονιάς, που γιορτάζεται τον Μάρτιο. Ενδεικτικό είναι ότι στις 28 και 29 Φεβρουαρίου ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος αναμένεται να επισκεφτεί την Τεχεράνη, συνοδευόμενος από εκπροσώπους τουριστικών φορέων, ώστε να ερευνήσουν σε επαφές που θα έχουν με επιχειρηματίες και tour operators της χώρας τρόπους προσέλκυσης Ιρανών τουριστών. Νωρίτερα, στις 16 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι του Οργανισμού θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Τεχεράνης.

Μεγάλες ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες ανοίγονται και στους κλάδους των κατασκευών, της ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και των φαρμάκων και των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς στη χώρα, λόγω της πολύχρονης διεθνούς απομόνωσης, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης