Συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Stern» έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είστε ο Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Υπάρχουν σε κάθε φάση της ιστορίας προσωπικότητες που η μοίρα θέλει να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο» απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον εαυτό του λέει ότι δεν κάνει κάτι άλλο από το να εκπροσωπεί «μια άλλη γενιά, ένα άλλο μοντέλο πολιτικής». Υπογραμμίζει, δε, ότι δεν οφείλει την παρουσία του στην πολιτική στην καταγωγή του από κάποια πολιτική δυναστεία.

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα πιστεύει ότι θα του πει η Άνγκελα Μέρκελ, όταν θα τον συναντήσει για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι γνωρίζει μόνο ότι ο ίδιος θα της υπενθυμίσει την ιστορική της ευθύνη απέναντι στους λαούς όλης της Ευρώπης. Δείχνοντας δε στον δημοσιογράφο την Ακρόπολη, η οποία διακρίνεται από το μπαλκόνι του γραφείου του, δηλώνει: «Ξέρετε; Αυτό είναι το πλεονέκτημά μου απέναντι στην κυρία Μέρκελ. Εγώ από το γραφείο μου έχω θέα σε 2.500 χρόνια ιστορίας της Δημοκρατίας κι εκείνη μόνο στο Ράιχσταγκ».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη δέσμευση για ακύρωση του μνημονίου, αλλά και παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τονίζει για ακόμη μία φορά ότι, αν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει, οι δανειστές της θα αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Είτε η τρόικα θα υπαναχωρήσει από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει είτε θα θέσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε κίνδυνο» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και δηλώνει ότι «το μνημόνιο έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ο λαός επιλέγει το τέλος ενός δρόμου που οδηγεί στην καταστροφή».

Σε όσους τον χαρακτηρίζουν «νεκροθάφτη της Ευρώπης», απαντά: «Δεν είμαι. Αντιθέτως. Οι νεκροθάφτες της Ευρώπης είναι εκείνοι που θέλουν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική οδηγεί την Ευρώπη σε διάλυση. Σκεφτείτε να μην υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Θα συνεχιζόταν αυτή η πολιτική και σε δυο-τρεις μήνες θα συζητούσαμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στον Γερμανό πολίτη ότι δεν οφείλει να ρίχνει τα χρήματά του σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης