Σε… επώδυνο συμβιβασμό με τους θεσμούς προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για μια «καθαρή» απόφαση όσον αφορά στο χρέος και τη βιωσιμότητά του.

Η ρητορική περί αναγκαίων μέτρων προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση του χρέους απεδείχθη άστοχη​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το… μεγάλο καλάθι των προσδοκιών, μετά την ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων στη Βουλή, μένει άδειο ως φαίνεται, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδίδεται σε αλλαγή επικοινωνιακής πολιτικής προκειμένου να βρει άλλον τρόπο για να… χρυσώσει το χάπι στους πολίτες. Η ρητορική περί αναγκαίων μέτρων προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση του χρέους απεδείχθη άστοχη, με την κυβέρνηση να προσγειώνεται ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα. Και όπου πραγματικότητα, το γεγονός ότι οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές και -βάσει δηλώσεων Σόιμπλε- μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα σημεία της δήλωσης του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Ήτοι, από αρχές 2018 και βλέπουμε.

Τα μηνύματα από το Βερολίνο παραμένουν δυσοίωνα, με την άκαμπτη στάση του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας να μπλοκάρει οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση η οποία θα μπορούσε να ελαφρύνει τη χώρα από τα δάνεια, προσφέροντάς της μια δυναμική ταχείας ανάπτυξης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, εντάσσονται οι διαρροές περί πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% για τα επόμενα 30-40 χρόνια.

Η ΓΡΑΒΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΣΟΪΜΠΛΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, το υπαρκτό σενάριο είναι στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου να τεθούν επί τάπητος ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς όμως να υπάρξει μια οριστική λύση.

Μένει το ΔΝΤ, αλλά χωρίς οικονομική συμμετοχή

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πάγια θέση του Σόιμπλε για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θεωρείται πιθανό να μη ζητηθεί από το Ταμείο να βάλει το χέρι στην τσέπη, έως ότου ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά στην επόμενη δόση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει εκταμίευση μόνο στην περίπτωση που υλοποιηθούν και τα 140 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και εφόσον δηλώσει το ΔΝΤ ότι θα θεσπίσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης