Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκτάκτως τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής και, μετά από σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, κατέθεσε πρόταση μομφής, λέγοντας «να φύγετε, κύριοι της κυβέρνησης!».

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι σύμφωνη με τον κανονισμό, και ακολούθως πήρε τον λόγο εκ μέρους της κυβέρνησης ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι προφανώς η πρόταση μομφής γίνεται αποδεκτή, διακόπτεται η σημερινή συνεδρίαση και ξεκινά αύριο το απόγευμα η τριήμερη συνεδρίαση στην οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλα τα ψεύδη που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ζητάω εκτάκτως τον λόγο γιατί η κακοκαιρία έθαψε το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη. Αφήνοντας ηλικιωμένους και παιδιά χωρίς ρεύμα, χωρίς οι κραυγές γωνίας να φθάσουν στον εξαφανισμένο πρωθυπουργό.

Ο χιονιάς έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει από τα λάθη της. Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο γιατί κάθε ώρα που μιλάμε και η κυβέρνηση μένει στην εξουσία 4 με 5 πολίτες να χάνουν τη ζωή τους και χωρίς οι άνθρωποι του συστήματος υγείας να μπορούν να βοηθήσουν. Χάνονται συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν είχατε ενισχύσει εδώ και δύο χρόνια το ΕΣΥ. Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο γιατί ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι το κράτος μπορεί να επέμβει στην αγορά, αρνείται να επέμβει και αφήνει την κερδοσκοπία να λυμαίνεται τα χιλιάδες νοικοκυριά. Ακόμη χειρότερα, θα έλεγα, διευκολύνουν την κερδοσκοπία, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ, να μη μειώσουν τον φόρο κατανάλωσης, να μην αυξήσουν άμεσα τον κατώτατο μισθό. Χωρίς να δείχνουν ίχνος διάθεσης να αλλάξουν και χωρίς να κατανοούν το πρόβλημα. Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι μας λένε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ζήτησα σήμερα εκτάκτως τον λόγο επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά απλώνονται στο σύνολο του κράτους, επειδή το ρουσφέτι η αναξιοκρατία, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος οδηγούν με γοργά βήματα στην ανασφάλεια, στην αποσάθρωση.

Ο παραλογισμός της πολιτικής της κυβέρνησης τους οδηγεί σε νέες εθνικές τραγωδίες. Κανόνας τους κάθε τραγωδία να μην τους οδηγεί στο να βγάλουν συμπεράσματα, αλλά να ρίχνουν τις ευθύνες αλλού. Και να λένε θεατρικές συγγνώμες για να διαφυλάξουν την εικόνα του πρωθυπουργού.

Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο γιατί δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Και επειδή έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε πολιτική αλλαγή. Και γιατί έχω την υποχρέωση να θέσω ενώπιον του Κοινοβουλίου και του λαού την πεποίθησή μου ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Να φύγετε, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες! Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες τόση παρακμή!

Για όλους αυτούς τους λόγους ζήτησα τον λόγο για να καταθέσω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση και μετά. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Για να δοθεί δημοκρατική διέξοδος. Καλούμε όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στην πλευρά της κοινωνίας και της προόδου να ταχθούν μαζί μας για να επανέλθουν η δημοκρατική κανονικότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης