Το έργο «Παπαφλέσσας» του σπουδαίου Μικρασιάτη ζωγράφου Συμεών Σαββίδη κοσμεί πλέον τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. Τον πίνακα ζωγραφικής, o οποίος αποτυπώνει μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ανήκει στη συλλογή του ευεργέτη εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, προσέφερε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αντιπρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας Contships, Γεώργιος Πατέρας.

Το έργο που δώρισε η μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής παρέλαβε τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Κωσταντίνος Τασούλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος ήταν ο Συμεών Σαββίδης

Ο ζωγράφος Συμεών Σαββίδης γεννήθηκε στην Τοκάτη της Μικράς Ασίας το 1859 και πέθανε στην Αθήνα το 1927. Ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».

Οι γονείς του Σαββίδη ήταν ευκατάστατοι έμποροι και γι’ αυτό αρχικά τον έστειλαν να σπουδάσει στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν, πραγματοποίησε σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1878-1880). Με ιδιωτική υποτροφία του τραπεζίτη Στ. Ζαφειρόπουλου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου (1880-1887) με δασκάλους τον Γύζη, τον Λούντβιχ φον Λεφτς (Ludwig von Löfftz) και τον Βίλχελμ φον Ντιτς (Wilhelm von Diez).

Το 1925 επέστρεψε φτωχός και άρρωστος στην Αθήνα και πέθανε δύο χρόνια αργότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης