Την έγκριση του Κογκρέσου σκοπεύει να ζητήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να προχωρήσει στην πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, θα ζητήσει επίσης την έγκριση για μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Τα σχέδια του Λευκού Οίκου αποκαλύπτει η Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της όπου επικαλείται ως πηγές Αμερικανούς αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία με την Τουρκία

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Συγκεκριμένα, φαίνεται να περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η αίτηση για την έγκριση πιθανότατα να συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Οι αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal, είναι μια προσπάθεια να «μαλακώσει» τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Το ελληνικό deal

Όσο για την παράδοση των μαχητικών στην Ελλάδα, οι πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θα παραλάβει πάνω από 30 νέα μαχητικά F-35, όπως είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την ταυτόχρονη παράδοση μαχητικών και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι συμπτωματική. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι επιφυλάσσονται για τις αντιδράσεις της Αθήνας όσον αφορά την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης