Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έδωσε σήμερα συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC παρουσιάζοντας αφενός τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος λόγω και της αύξησης των ροών, αφετέρου τις πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του.

Κατά τη συνέντευξή του, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε ένα «κλειστό» σύστημα μεταναστευτικών – προσφυγικών εισροών χωρίς αντίστοιχες εκροές και μια άκρως προβληματική κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτά τα δεδομένα, τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν νέες αυξημένες ροές λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε τη σημασία που έχει η αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. (Δηλαδή μεταξύ άλλων, εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που δρουν στην Τουρκία, αυστηρότερη επιτήρηση των τουρκικών ακτών και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών από την Ελλάδα). 

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προετοιμάζει η χώρα μας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αποτελεσματικότερο κοινό μηχανισμό επιστροφών,

-σε εθνικό, μεταξύ άλλων, με τη νομοθετική πρωτοβουλία βελτίωσης – επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης ασύλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και ανέδειξε την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης με δικαιότερη ανακατανομή του βάρους αλλά και της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης