«Να έρχεσθε και να επανέρχεσθε, να σκέπτεσθε τη Μητέρα Εκκλησία και να προσεύχεσθε διά το μαρτύριόν Της και διά την μαρτυρίαν Της. Αυτό κάνουμε επιμένοντες να ζούμε και να συνεχίζουμε την ιστορία μας, την παρουσία μας ως Ρωμηοσύνης της Πόλεως αυτής και την χριστιανικήν μαρτυρίαν την οποίαν δίδουμε και μόνον με την παρουσίαν μας εδώ», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Φωκά Μεσαχώρου, απευθυνόμενος στους πολυπληθείς προσκυνητές από τη μακρινή Αυστραλία, που επισκέπτονται το Σεπτό Κέντρο, με επικεφαλής τους τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο.

Ο Παναγιώτατος εξήρε την προσωπικότητα και τη λιπαρά παιδεία του νέου Ποιμενάρχη της μεγάλης αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, τον οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο και αφοσιωμένο συνεργάτη του, και τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του να επαναφέρει την παλαιά παράδοση των προσκυνηματικών επισκέψεων από την Αυστραλία, διά μέσου των Αγίων Τόπων, προς την Κωνσταντινούπολη και το Σεπτό Κέντρο, τις οποίες είχε ξεκινήσει ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός. «Να έρχεσθε να προσκυνείτε τα όσια και τα ιερά του Γένους μας, τις εδώ Θερμοπύλες τις οποίες φυλάγουμε ζηλότυπα και αποφασισμένοι να μην κινήσουμε ποτέ από το χρέος, για να θυμηθούμε και τον Αλεξανδρινόν ποιητήν», σημείωσε ο Πατριάρχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον υφυπουργό Eσωτερικών, Θεόδωρο Καράογλου, αρμόδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό, αλλά και τον πρωτοσύγκελο της Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, αρχιμανδρίτη Ευσέβιο, μαζί με κληρικούς και πιστούς από τον Λαγκαδά. Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, ο Παναγιώτατος τόνισε: «Συγχαίρω εντεύθεν προσωπικώς και από μέρους της Μητρός Εκκλησίας για τη γενναιότητα και το θάρρος που έδειξε και επ’ εσχάτων εξ αφορμής του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος. Παρακαλώ να του μεταφέρετε την Πατριαρχικήν μου ευαρέσκειαν, τον αδελφικόν ασπασμόν, τα συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου».

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, και η κ. Λωξάνδρα Δημοπούλου, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, στους οποίους ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το επιτελούμενο στην Κοινότητα έργο.

Μετά την ομιλία του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τον λόγο στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, ο οποίος συνοδεύεται στο προσκύνημά του από τους Επισκόπους Δέρβης Ιεζεκιήλ και Απολλωνιάδος Σεραφείμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως ο Παναγιώτατος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, στο Φανάρι, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Καράογλου, και με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης