Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Την απόφαση να θέσει εαυτόν στην κρίση του ελληνικού λαού για την εκπροσώπηση του στο Ευρωκοινοβούλιο, έλαβε ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Τσελέντης, ορμώμενος, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του στο zougla.gr, από όλα τα μελανά σημεία και τις ανεπάρκειες τις οποίες παρατηρεί σε ζητήματα που άπτονται του τομέα του, όπως η Πολιτική Προστασία αλλά και η αδυναμία της χώρας μας να ακολουθήσει τις επιστημονικές και ερευνητικές προόδους των εταίρων μας.  

Με νωπές τις μνήμες από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, αλλά και διαβλέποντας εγκληματικές ανεπάρκειες και ελλείψεις σε θέματα προστασίας των υποδομών και των πολιτών από τους σεισμούς, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών στοχεύει με την ενδεχόμενη παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση και απορρόφηση κονδυλίων από τη χώρα μας, που θα αξιοποιηθούν στους κατάλληλους τομείς ώστε να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες από φυσικές καταστροφές. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν η εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών, αλλά και η εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών που ακολουθούνται αλλού, αλλά όχι στη χώρα μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με εξόργισε η απόλυτη ανυπαρξία πολιτικής προστασίας, όπως διαφάνηκε στο Μάτι και τη Μάνδρα. Φωνάζω εδώ και χρόνια για τα σχολεία μας, οι κτιριακές υποδομές των οποίων έχουν μεγάλα προβλήματα σεισμικότητας, και κανείς δεν κάνει κάτι», σημειώνει.  

«Επιδιώκω την ψήφο των συμπολιτών μου ως τεχνοκράτης επιστήμονας και όχι ως επαγγελματίας πολιτικός, διότι αυτό που θέλω να κάνω είναι να προωθήσω στην Ευρώπη ορισμένα πολύ κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα μας, στα οποία δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω», αναφέρει, μη διστάζοντας να κατηγορήσει την κυβέρνηση για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και την τοποθέτηση ακατάλληλων ανθρώπων σε καίριες θέσεις, αλλά και τον «στιγματισμό» της Αριστείας. 

«Τοποθετούν άσχετους σε ηγετικές θέσεις οργανισμών, οι οποία παραπληροφορούν τον κόσμο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο σεισμολόγος έχει ήδη καταστρώσει κάποια σχέδια με προτεραιότητες ανά γεωγραφικό κομμάτι της χώρας, την οποία λόγω και του ερευνητικού του έργου γνωρίζει πολύ καλά. Ένα παράδειγμα είναι η προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η γεωθερμία στη Μακεδονία και τη Θράκη, και η ανάδειξη ανεκμετάλλευτων προορισμών σε τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος (ιαματικός τουρισμός). Ένα άλλο μέτρο που σκοπεύει να προωθήσει είναι το «ΚΤΕΟ κτιρίων», όπως το αποκαλεί, δηλαδή τον έλεγχο στα παλαιότερα κτίσματα και όπου κρίνονται απαραίτητες παρεμβάσεις ασφαλείας, να διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες από την Πολιτεία. 

Πολύπειρος ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο ίδιος, διαβλέπει ως κορυφαίο πρόβλημα για τη χώρα μας το «brain drain» και την «ιστορική» μετανάστευση των επιστημόνων του τόπου. Η θέση του είναι η απορρόφηση κονδυλίων -που υπάρχουν διαθέσιμα αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα- σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, ώστε αφενός να ανασχεθεί η φυγή των πτυχιούχων νέων, και αφετέρου να έχουν τα κατάλληλα κίνητρα να επιστρέψουν όσοι έχουν βρει στέγη σε ερευνητικά ιδρύματα στο εξωτερικό. 

«Θέλω να διεκδικήσω ως τεχνοκράτης τα κατάλληλα κονδύλια για αυτά τα ζητήματα και να κάνουμε το καλύτερο για την Ελλάδα», υπογραμμίζει. «Δεν θέλω να πάω στις Βρυξέλλες για να “αράξω”, να πληρώνομαι και να λέω ότι είμαι ευρωβουλευτής, πάω με στόχο και με πρόγραμμα», τονίζει, διευκρινίζοντας ότι για την προεκλογική του καμπάνια δεν πρόκειται να διαθέσει περισσότερα από 5.000 ευρώ. 

Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, ο Γεράσιμος Τσελέντης διαφωνεί σφόδρα με ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών (που τον «εξοργίζει») και η διαχείριση από την Πολιτεία των μεταναστευτικών ροών, κι έτσι η επιλογή να γίνει υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία έρχεται ως αποτέλεσμα ταύτισης βασικών θέσεων, και όχι τόσο ως ιδεολογική καταβολή. 

Δείτε τη συνέντευξη του Άκη Τσελέντη στο zougla.gr:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης