Ντομπρόβσκις: Πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα - Δεν υπάρχει προθεσμία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 14:45
Ντομπρόβσκις: Πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα - Δεν υπάρχει προθεσμία
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και βαθμιαία σημειώνεται πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις» δήλωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό συζήτηση σε σχέση «με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα», και «θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, τους δημόσιους υπαλλήλους».

Αναγνωρίζει ως τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί πρόοδος το σύστημα ΦΠΑ, για το οποίο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέες προτάσεις. Είναι εξίσου σαφές, είπε ο ίδιος, πως «πρέπει πολύ γρήγορα να καταλήξουμε σε αυτήν τη συμφωνία, καθώς βρισκόμαστε μήνες πίσω από το αρχικό πρόγραμμα», σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί στα τέλη Απριλίου.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «σφικτό χρονοδιάγραμμα» στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ο βασικός λόγος για τη γρήγορη επίτευξη συμφωνίας είναι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. «Δεν βάζουμε προθεσμίες, ότι θα τελειώσουμε τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Γιατί η πρώτη προθεσμία ήταν το τέλος Απριλίου. Όσο το συντομότερο τόσο καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το εάν η Επιτροπή υφίσταται πιέσεις από τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας, είπε: «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία κατ’ αρχάς με τα θεσμικά όργανα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και οι ΗΠΑ συμβάλλουν μάλλον έμμεσα στη συζήτηση ως σημαντικός μέτοχος του ΔΝΤ. Υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων, όπως και με πολλές άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι χρειάζεται μια επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Αλλά για να καταλήξουμε σε αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και συνεκτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 14:50