Με την παρουσία της Φώφης Γεννηματά, η οποία δεν συμμετείχε στο προηγούμενο ντιμπέιτ,  οι εννέα επίδοξοι αρχηγοί του νέου φορέα διασταύρωσαν τα ξίφη τους το βράδυ της Δευτέρας και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα μελλοντικά τους σχέδια.

Στο στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, βρέθηκαν η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης και οι Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης και Κ. Γάτσιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εννέα υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων της Περιφέρειας Ανδρέα Γιουρμετάκη (Λάρισα), Γιώργου Σαχίνη (Ηράκλειο), Γιώργου Σιμόπουλου (Λαμία), Φίλιου Στάγκου (Θεσσαλονίκη) και Κωνταντίνου Μάγνη (Πάτρα).

Το ντιμπέιτ συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου τάχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι η απλή αναλογική δεν βοηθάει, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως θα συνεργαστεί με όποιες δυνάμεις θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα διαλύσει τη χώρα και σημείωσε: «Στόχος μας ένα μεγάλο κόμμα που θα βάλει τους όρους».

«Όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αν θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες κοντά μας» είπε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Γιάννης Ραγκούσης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης τόνισε: «Οι άλλοι θα αποφασίσουν αν συνεργάζονται μαζί μας» και τάχθηκε υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος.

Υπέρ ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος τάχθηκε ο κ. Καμίνης και υποστήριξε ότι χρειάζεται μια κοινή συμφωνία. «Λάθος το ότι δεν δεχτήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία» είπε ακόμη.

Ο Δημήτρης Τζιώτης δήλωσε αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ πως κατρακύλησε ως εδώ «διότι συνεργάστηκε με τη Δεξιά, αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όραμά μου η συνεργασία όλως των δυνάμεων της Αριστεράς».

«Ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι ότι πρέπει να χτυπήσουμε τις ανισότητες. Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Οι ανισότητες που μας κληροδότησε η κρίση δεν μπορεί να γίνουν κληρονομιά στα παιδιά μας, είπε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα» επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε απαντώντας σε ερώτηση για αν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα: «Πρώτα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Δεν αποφασίζω ερήμην του». «Προτεραιότητές μου η αξιοπιστία και η αλλαγή της συμφωνίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να πάνε στο 2%, την αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου» είπε.

Για πολιτικές υπέρ των προσφύγων μίλησε ο Γιώργος Καμίνης και πρότεινε σχέδιο «Μάρσαλ» για τους μετανάστες, ώστε να μείνουν στις χώρες τους.

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη μίλησε ο Γιώργος Καμίνης.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Κυβερνά με την ακροδεξιά» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«H Οικονομία έχει προβλήματα εξαιτίας της συμπεριφοράς των δημοσίων υπηρεσιών. Ένα τέρας γραφειοκρατίας που εμποδίζει το επιχειρείν. Η διοίκηση στο δημόσιο να ξανάρθει στα χέρια των γενικών διευθυντών. Να μην μας στοιχίζουν τόσα πολλά οι πάνω όροφοι των υπουργείων», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου πριν τις εκλογές τάχθηκε ο Δημήτρης Τζιώτης.

Συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και όχι ενοποίησή τους έχουμε συμφωνήσει με την Φώφη Γεννηματά, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τις εκλογές, μίλησε ο Γιώργος Καμίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης