Με κύκλους της ΝΔ να διοχετεύουν στον Τύπο πληροφορίες ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Σαράφης» κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν πολιτικό που να χρηματίστηκε και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ατύπως ότι ο μάρτυρας όχι μόνο δεν άλλαξε την κατάθεσή του, αλλά έδωσε και νέα στοιχεία, έκλεισε η εξέταση του «Σαράφη».

Η  Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «ψεύτικες διαρροές»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας».

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με την ονομασία Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς», σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής.

Έδωσε στοιχεία σχετικά με:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο.

-Για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, γνωστό και ως «ιερό δισκοπότηρο».

-Για όλες τις εταιρείες πλυντήριο εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και πώς γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών.

-Είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους.

-Ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του KEEΛΠNO για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.

-Είπε ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών.

-Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο των Μανιαδάκη και Βουλκίδου, μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, καθώς και για τον έλεγχο των ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

-Ανέφερε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση για να καταθέσει.

-Είπε ότι οι δωροδοκίες ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας για να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί ώστε να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis.

Οι διάλογοι που διοχετεύει η ΝΔ

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ευθέως πως δεν γνωρίζει κανέναν πολιτικό που να πήρε χρήματα, και πως όσα είχε καταθέσει απλώς ήταν φήμες που άκουσε.

Οι  διάλογοι που φέρεται να είχε ο «Μάξιμος Σαράφης» με μέλη της επιτροπής στη ΓΑΔΑ.

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε, στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέα μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και 1 ή 2 διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξαιρεί από την υπόθεση Novartis τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα.

Σε άλλο σημείο, σύμφωνα πάντα με πηγές της ΝΔ, ο μάρτυρας φέρεται να αναιρεί όσα είχε πει: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα, αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ για να διαμορφώνουν το κλίμα και να επηρεάζουν τους κρατικούς αξιωματούχους και τους υπουργούς.

Από τη ΓΑΔΑ η κατάθεση

Η κατάθεση του «Σαράφη» έγινε με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά φωνής και χωρίς οπτική επαφή με τα μέλη της Προανακριτικής, αφού ο ίδιος ήταν στον 8ο όροφο και οι βουλευτές στον 14ο. Ο «Σαράφης» έφτασε στη ΓΑΔΑ περίπου στις 16:00 της Δευτέρας και μέχρι τα μεσάνυχτα συνεχίζονταν η κατάθεσή του.

Τη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί η κατάθεση της άλλης προστατευόμενης μάρτυρος με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Σύμφωνα με πληροφορίες, η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» αναμένεται να εξετασθεί την Τρίτη το μεσημέρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης