Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις σχετικές διαπραγματεύσεις, Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την εκτίμηση ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να βρουν λύση που να ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς, καμία από τις προτάσεις που έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα δεν έγινε αποδεκτή και από τις δύο χώρες […] Ωστόσο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για μια καινούργια, πιο επιτυχημένη ιδέα ή για την επαναδιαμόρφωση μιας παλιάς πρότασης με τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο χώρες.
Έχω την πεποίθηση ότι κάποια μέρα θα βρεθεί μια λύση σε αυτό το ζήτημα, γνωρίζω όμως επίσης ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο χώρες που θα θεωρήσουν τη λύση αυτή λανθασμένη», συμπλήρωσε ο κ. Νίμιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι ίσως κάποιοι έχουν αποθαρρυνθεί από το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση, όχι όμως και ο ίδιος και μάλιστα σε αυτό το σημείο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι τώρα είναι πως όταν δύο γειτονικοί λαοί καλούνται να βρουν λύση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός συμβιβασμού. Εάν θέλεις να είσαι καλός γείτονας, θα πρέπει να καταλάβεις τον τρόπο που σκέφτεται η άλλη πλευρά, κάτι που απαιτεί από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να προσαρμόσουν τις απόψεις τους», ανέφερε ακόμη ο κ. Νίμιτς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την εξεύρεση λύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα από Σκόπια και Αθήνα και χαρακτήρισε ως «θετική ένδειξη» τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι το σημαντικότερο για τη χώρα είναι να κλείσει το ζήτημα του ονόματος, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά ως πλήρες μέλος των ευρω-ατλαντικών οργανισμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης