«Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη για την επίσκεψη Ερντογάν και απεδείχθη από την εξέλιξή της και τα αποτελέσματά της» δήλωσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Δεν έχασε τίποτε η Ελλάδα, κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη Ερντογάν» σημείωσε ο κ. Φίλης εκτιμώντας πως στα θέματα που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος «δεν βρήκε ανοιχτή πόρτα, αντιθέτως υπήρξαν σαφείς απαντήσεις». Σε ό,τι αφορά τις αναφορές που έγιναν στη συνθήκη της Λωζάνης, παρατήρησε: «Δεν μπορεί να δεχθεί καμιά χώρα, κανένας διεθνής οργανισμός ότι θα αλλάξει μία συνθήκη έτσι. Το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης δεν είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα με την Τουρκία, είναι μία πολυμερής συνθήκη, που αφορά τη μοιρασιά της οθωμανικής αυτοκρατορίας και αν κάπου υπάρχει θέμα συνόρων -εδώ είναι καθαρά τα πράγματα- εκεί που υπάρχει θέμα συνόρων και πόλεμος ακόμα, είναι στο ανατολικό σύνορο της Τουρκίας, άρα η συζήτηση περί Λωζάνης, που θέτει ο Ερντογάν, δεν δείχνει δύναμη, δείχνει αδυναμία της Τουρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας την κριτική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την προετοιμασία της επίσκεψης ανέφερε: «Να έχουμε διαφωνίες, αλλά σε μερικά ζητήματα δεν πρέπει να κάνουμε μικροπολιτική και τόσο έντονη. Αντί να βρίσκει μία εύκολη αντιπολιτευτική τροφή η ΝΔ στα εθνικά ζητήματα, καλό είναι να συναινέσει σε μία μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».

«Τα ζητήματα της μεταμνημονιακής περιόδου στη συνάντηση των 53+»

Αναφερόμενος στη συνάντηση των μελών της συνιστώσας «53+» του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φίλης σημείωσε πως ήταν μία «συνάντηση αγωνίας για το μέλλον της αριστερής διακυβέρνησης και το μέλλον της χώρας, στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, που είναι συνθήκες μία ανάσα πριν βγούμε από τη δανειακή σύμβαση στις αγορές».

«Προφανώς η συζήτηση είχε να κάνει, όχι μόνο με την επισήμανση των σημαντικών επιτευγμάτων της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και των προβλημάτων, που είναι δυνατό να υπάρξουν σε αυτή την τελική κρίσιμη φάση» σημείωσε, εξηγώντας: «Αν βγούμε από τη δανειακή σύμβαση και χαλαρώσει κάπως η μνημονιακή επιτήρηση, είναι ένα στοιχείο που αλλάζει την περίοδο και πρέπει να δούμε ποια ζητήματα θα ανοίξουμε σε αυτή τη νέα περίοδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο, αυτό, όπως διευκρίνισε, στη συνάντηση των «53» τέθηκε το θέμα των πλεονασμάτων: «Πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια είναι δυσβάσταχτα και θα έχουν αρνητική επίδραση στην πορεία της οικονομικής και της κοινωνικής ανάκαμψης. Μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση τώρα; Για τώρα δεν ξέρω, αλλά από τώρα πρέπει να τεθεί το θέμα για την αλλαγή. Δεν χρειάζεται να έχουμε πενταετία».

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές πολιτικές ο βουλευτής εκτίμησε πως «θα υπάρξουν μόνον αν υπάρξει χώρος δημοσιονομικός» καθώς, όπως είπε, «αν είναι να μαζεύουμε όλα τα χρήματα, για να τα δίνουμε για την εξυπηρέτηση του χρέους -αυτό σημαίνει 3,5% πλεονάσματα- τότε προφανώς δεν θα είναι εύκολη η άσκηση μίας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής».

Περαιτέρω ο κ. Φίλης σημείωσε πως τέθηκε το ζήτημα της επανεξέτασης πλευρών του ασφαλιστικού συστήματος και της αναζήτησης κοινωνικού πόρου, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας επιστροφής τόκων από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. «Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει, αλλά το έχουν ξεχάσει […] Έχουμε περίπου 7 δισ. ευρώ από τους τόκους της τελευταίας τετραετίας, που δεν έχουν δοθεί στο ελληνικό Δημόσιο. Τι θα γίνουν αυτοί; Θα συμψηφιστούν με το χρέος; Μα αυτά τα χρήματα μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

«Να δοθεί παράταση στην πώληση δανείων σε funds»

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Φίλης εξέφρασε την άποψη πως «το ισχύον πλαίσιο προσφέρει προστασία εν μέρει στην πρώτη κατοικία». «Είναι προφανές ότι χρειάζεται μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία πρέπει να μελετηθεί και η οποία τουλάχιστον να καθιστά και τυπικά επιβεβλημένη την σιωπηρή συμφωνία, ότι αυτό όλο το διάστημα δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ» είπε.

Ως επιμέρους ζητήματα, που αφορούν τους πλειστηριασμούς και θα πρέπει να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το πρώτο είναι αν ο δανειολήπτης θα έχει την ύστατη δυνατότητα πριν τον πλειστηριασμό ή την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού να πάρει το σπίτι του στην τιμή που χτυπιέται στον πλειστηριασμό […] Στις 31/12/2017 λήγει η προστασία που αφορά την πώληση δανείων σε funds. Από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα μπορούν να αγοράζουν τα funds από τις τράπεζες ακίνητα -και ενήμερα και κόκκινα δάνεια μαζί. Αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, που θα τη ζήσουμε σύντομα με έναν τρόπο φοβούμαι πρωτόγνωρο. Χρειάζεται παράταση στο θέμα αυτό της προστασίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης