Το παρασκήνιο της επίσκεψης του στρατάρχη Χαφτάρ, φώτισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κ. Δένδιας, χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της γερμανικής πλευράς να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στην Διάσκεψη του Βερολίνου και εξήγησε πως έφτασαν στο σημείο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης – Χαφτάρ, ελάχιστα 24ωρα πριν από αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο,τι γίνεται δεν μπορεί να γίνεται πάντα υπό το φως της δημοσιότητας. Εγώ είχα πάει και είχα συναντήσει το στρατάρχη Χαφτάρ. Είχαμε από τότε συνεννοηθεί ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ θα επισκεπτόταν την Αθήνα. Κρίναμε και οι δυο πλευρές ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Είναι τώρα που η επίσκεψή του στην Αθήνα, στην Ελλάδα και η συνάντησή του με εμένα, αλλά κυρίως με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργεί μια υπεραξία και για την δική του πλευρά στην ειρηνευτική διαδικασία και για την δική μας πλευρά».

«Η Ελλάδα είχε κάνει την επιλογή τότε ότι δεν επιθυμεί να μετέχει σε πρωτοβουλίες που οργανώνουν άλλοι, επιθυμούσε κατά την άποψη της τότε κυβέρνησης, να δημιουργεί δικές της πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει επίσης και στις πρωτοβουλίες για τη Συρία. Όταν η παρούσα κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια συμμετοχής, ήταν αργά. Κατά την άποψή μου λάθος, αλλά η γερμανική πλευρά δεν δέχτηκε την καθυστερημένη συμμετοχή μας παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από εμένα και από τον Πρωθυπουργό και συνολικά νομίζω από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, όταν καταλάβαμε τι σημαίνει η μη συμμετοχή μας στα τεκταινόμενα στη Λιβύη», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η παρούσα κυβέρνηση το κατάλαβε καθαρά. Προσπάθησε από τον Ιούλιο να πετύχει τη συμμετοχή της. Νομίζω ότι η Γερμανία έκανε λάθος. Δεν μας δέχτηκε, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση την οποία θα την κάνουμε μετά το Βερολίνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσδοκίες από την Διάσκεψη

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τη Διάσκεψη σημείωσε: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μνημονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ…».

Στην ερώτηση τι θα πράξει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν κάνει πράξη την απειλή του για γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη και μάλιστα εντός του 2020, νότια του Καστελόριζου, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ. Εγώ πιστεύω ότι στο τέλος της μέρας και ο Πρόεδρος Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Τσαβούσογλου, είναι άνθρωποι που βλέπουν καθαρά το συμφέρον της χώρας τους και της κοινωνίας τους και δεν θα κάνουν πράγματα που βλάπτουν τη χώρα τους και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα τώρα. Εμείς τι θα κάνουμε; Εμείς γενικά τι θα κάνουμε; Όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια και το εθνικό συμφέρον όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Επ’ αυτού έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν έχουμε δυνατότητες επιλογής. Δεν υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία στην Ελλάδα μπορεί να μην εκτελέσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις και να μην υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Άρα λοιπόν αυτή είναι η θέση μας, είναι ξεκάθαρη, είναι μια θέση σύγχρονη, ευρωπαϊκή, την έχουμε διακηρύξει με κάθε τρόπο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης