Μετά το πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο καθ’ όλο το 24ωρο της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέρχεται πιο επιθετικός από ποτέ.

«Υπενθυμίζω σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα: ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου«Υπενθυμίζω σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα: ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας είναι και η Κύπρος» είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας.

«Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ» διεμήνυσε.

Όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες τόνισε ότι η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η “ΤΔΒΚ” και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί, με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».


Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά

Σε 107 παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τη Δευτέρα μαχητικά τουρκικά αεροσκάφη. Πρόκειται για έναν αριθμό που εντυπωσιάζει και προβληματίζει.

Ειδικότερα, 15 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε 24 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Νωρίτερα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, το Μακρονήσι και τη νήσο Ανθρωποφάγοι, νότια των Φούρνων Ικαρίας. Δέκα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.


*Με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης