«Τα χαρακτηριστικά της νέας ΚΑΠ (2015-19) είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, να αποκαταστήσουν στρεβλώσεις και να δώσουν μια νέα πνοή στον αγροτικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο».

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Μελάς, στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα με διοργανώτρια την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης (Europe Direct) και την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μελάς ανέλυσε διεξοδικά τους βασικούς πυλώνες της νέας ΚΑΠ, εξηγώντας ότι υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, όλη η χώρα χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αρόσιμες και δενδρώνες), με τον συνολικό κρατικό προϋπολογισμό να μειώνεται με την είσοδο νέων χωρών στη νέα ΚΑΠ κατά 9,5-10% στο ύψος των κονδυλίων.

Ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ ετησίως (2015-2020) και θα μοιραστούν ως εξής: μεταφορά στον δεύτερο πυλώνα 5% για φυσικούς περιορισμούς, 2% στους νέους γεωργούς, 8% στη συνδεδεμένη ενίσχυση, 30% στο πρασίνισμα και 55% στη βασική ενίσχυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σχολίασε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές «γκρίζες ζώνες» στην νέα ΚΑΠ, οι οποίες βρίσκονται υπό ανάλυση, και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζεται.

Εξάλλου διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ότι δεν ισχύουν οι φόβοι ότι η Θεσσαλία θα χάσει το 45% από τις νέες επιδοτήσεις λόγω του νέου τρόπου κατανομής και των δικαιωμάτων, διότι τα κονδύλια αυτά θα επιστρέψουν στην περιοχή μέσω άλλων προγραμμάτων, και ανέφερε ότι η μείωση που θα υπάρξει κυμαίνεται στο 2 με 4%.

Ωστόσο από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις των παρισταμένων κατέστη σαφές ότι η γενική εκτίμηση των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας είναι ότι η απώλεια ανέρχεται στο 45%.

Συντονιστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της ημερίδας είχαν, επίσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων ΠΕ Λάρισας, η Ένωσης Νέων Αγροτών ΠΕ Λάρισας και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης