Επιστολή με την οποία ζητάει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής νωρίτερα είχε αποστείλει και άλλη επιστολή προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αναφέρεται ότι με την εξαίρεση των δύο μελών, δεν παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας που αφορούσε τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής ενώ η ίδια η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία και δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι δεν θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη προθεσμία των τριών ημερών, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να ορίσει τους αντικαταστάτες των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο. Το πιθανότερο είναι η επιτροπή να συνεδριάσει την Πέμπτη.

Σε ερώτηση πώς θα σχολίαζε μια ενδεχόμενη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει αντικαταστάτες, ο Κώστας Τασούλας απάντησε: «Θα το εκλάβω ως πείσμα». Είπε πάντως, ότι η επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει και με 23 βουλευτές από 25 μέλη που ήταν αρχικά, δηλαδή δεν τίθεται θέμα μη νόμιμης σύνθεσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντικατάσταση των δύο βουλευτών.

«Η δικαστική ανεξαρτησία την οποία απολαμβάνει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι συνταγματική επιταγή», ανέφερε επίσης για να εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει στη σύνθεση της ειδικής επιτροπής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει υπερκείμενο όργανο – υπερκείμενος εισαγγελέας – για να κρίνει τη νομιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, άρα μοιραία αυτή την κρίνει η ίδια η επιτροπή. Και επειδή δεν είναι μονοπρόσωπη αυτή η επιτροπή, η απόφαση μοιραία λαμβάνεται από την πλειοψηφία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σύνθεση είναι θέμα των μελών της επιτροπής, που είναι ανεξάρτητο όργανο, με δικαστικές αρμοδιότητες. Είναι προανακριτικοί υπάλληλοι. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος από τον ανακριτικό υπάλληλο, για την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το ότι σε προτείνουν για μάρτυρα, σου δίνει καλύτερο ρόλο από το να είναι μέλος της επιτροπής, υπό την έννοια της συμβολής σου στην αλήθεια. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος, γι’ αυτό ο μάρτυρας δεν αντικαθίσταται. Αντικαθίσταται ο ανακριτικός υπάλληλος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης