Σειρά προγραμματισμένων επαφών αλλά και συναντήσεων είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων & Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο των εργασιών της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA) που πραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο κ. Αβραμόπουλος ήταν κεντρικός ομιλητής σε σειρά διασκέψεων για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό ενώ είχε και πλήθος επαφών μεταξύ άλλων με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ αλ-Σαράι, τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αιμάν Σαφάντι, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν, τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές Μαχμούντ Άλι, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας Μουνίρ Μαζουμπί και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τομ Μπόσερτ. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, τον Γενικό Γραμματέα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του ΟΗΕ Βλαντίμιρ Βορόνκοφ, την Ειδική Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση κα Λουίζ Αρμπούρ, τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης Ουίλιαμ Λέισι Σουίγκ, τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Ιταλίας Πιέρ Φερντινάντο Κασίνι, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας κα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα , τη Διεθνή Πρόεδρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Δρα Τζοάν Λιού και τον Αντιπρόεδρο της Google Κέντ Γουόκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στη διάσκεψη για την «Πρόληψη της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο», που συνδιοργάνωσαν o Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κα Τερέζα Μέι, και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι ο Ευρωπαίος επίτροπος επεσήμανε πως όλοι σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να περιορίσουν την παρουσία της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο. «Από τον περασμένο Ιούλιο εφαρμόζουμε ένα Σχέδιο Δράσης που προβλέπει την εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουμε μαζί με τις διαδικτυακές εταιρείες, την εφαρμογή περισσότερων αυτόματων διαγραφών τρομοκρατικού περιεχομένου, τη συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου για την απομάκρυνση του περιεχόμενου, και τη συμμετοχή περισσοτέρων εταιρειών στην κοινή μας προσπάθεια. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη διεθνή συναίνεση. Σήμερα γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα, πρέπει όμως να υπάρξει και συνέχεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κυρίως πρέπει να χτίσουμε πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Σε αυτό το Φόρουμ χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δράσεις για να απαλλάξουμε το Διαδίκτυο από την τρομοκρατία. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, δεσμεύομαι ότι η δράση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ θα συνεχίσει και θα εντατικοποιηθεί» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στη διάσκεψη για τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», που διοργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, που βασίζεται στις αρχές της κοινής ευθύνης και της αλληλεγγύης, κάτι που , όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Στην ομιλία του στην υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε μήνυμα για μια νέα παγκόσμια συναίνεση κατά της τρομοκρατίας επισημαίνοντας πως η συναίνεση αυτή υπήρξε κορυφαία προτεραιότητά του σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η τρομοκρατία δεν αποτελεί ζήτημα ενός κράτους ή μιας περιοχής. Είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει σύνορα και ηπείρους. Είναι μια απειλή που στρέφεται εναντίον όλων των δημοκρατιών μας και εναντίον του παγκόσμιου συστήματος που χτίσαμε πάνω σε κανόνες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε, προσθέτοντας πως…καθώς η ευθύνη και η αρμοδιότητα για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας παραμένουν στα Κράτη Μέλη, αυτή η προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας μπορεί να καταβληθεί μόνο από κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης