Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στην Lamda Development και η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου «παγώνει» το έργο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ευρωβουλευτής στο ραδιόφωνο του Real Fm 97,8:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις 28 Μαΐου υπέβαλα μία ερώτηση για το θέμα της παραχώρησης του Ελληνικού η απάντηση που εκδόθηκε στις 16 Αυγούστου από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Vella. Στην ερώτηση είχα θέσει ορισμένα ζητήματα, γιατί υπήρχαν μελέτες εμπειρογνωμόνων ότι η παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στην Lamda Development παραβιάζει συγκεκριμένες διατάξεις του ευρωπαϊκού Δικαίου» ανέφερε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι: «Είναι σημαντικό ότι ο κ. Vella πράγματι δέχεται ουσιαστικά τα επιχειρήματα μου και λέει η Ελλάδα οφείλει να ικανοποιήσει όλες τις σχετικές απαιτήσεις πριν από την έγκριση του έργου».

Ερωτηθείς για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει ο κ. Μαριάς απάντησε «βεβαίως, διότι εδώ έχουμε παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων, οφείλουν πλέον και οι δικαστικές Αρχές αλλά και η διοίκηση οφείλει πλέον να ελέγξει τις καταγγελίες που έχουν γίνει και το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του ευρωπαϊκού Δικαίου. Άρα κατά τη γνώμη μου το θέμα είναι στον αέρα, από εκεί και πέρα υπάρχει και μία αναφορά που έχουν καταθέσει με την παρουσία τη δική μου η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Το σημαντικό είναι ότι πριν από λίγο καιρό ζήτησα να υπάρξει έκτακτη διαδικασία και έτσι θα συζητηθεί η υπόθεση αυτή τον Οκτώβριο»

«Το ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο και όλες οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να λάβουν υπόψη την απάντηση που έδωσε ο κ. Vella. Πρέπει να αναμένουν κατά τη γνώμη μου την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εκεί θα έρθει η Κομισιόν να τοποθετηθεί αναλυτικά στα ζητήματα και από εκεί και πέρα καλείται και η ελληνική Πολιτεία να έρθει ενώπιον της Επιτροπής. Μέχρι τότε δεν πρέπει να προχωρήσει καμία υπόθεση, διότι εκκρεμεί πλέον διπλά ενώπιον της ΕΕ, της Κομισιόν και ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών» τόνισε ο κ. Μαριάς και συμπλήρωσε ότι: «Υπάρχει ένα κερασάκι στην τούρτα, διότι είχα θέσει και το θέμα της κρατικής ενίσχυσης στην υπόθεση του Ελληνικού, διότι πρέπει να κάνει η ελληνική Πολιτεία έργα 2.5 δισ. ευρώ στην περιοχή και εν συνεχεία θα προχωρήσει η εκτέλεση του έργου και η παραχώρηση, επομένως εδώ πρόκειται για μία κρατική ενίσχυση προς τον επενδυτή. Αυτό το θέμα το αφήνει ανοιχτό ο κ. Vella και λέει ότι πρακτικά αφήνει ανοιχτό το θέμα αν υπάρξουν αναλυτικές καταγγελίες. Αν αποδειχθεί ότι υπήρχε κρατική ενίσχυση όλο το έργο πάει πίσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο κ. Μαριάς σημείωσε ότι «ένα από τα σημεία των προτάσεων της επιτροπής που επισημαίνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει στις 8 Σεπτεμβρίου το αργότερο να εμφανιστεί η ελληνική κυβέρνηση ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου εκδικάζεται η αναφορά για τις γερμανικές αποζημιώσεις» και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στείλει ούτε μισή κόλλα χαρτί. Αν πράγματι το εννοεί η Βουλή και κυρίως η κυβέρνηση ότι πρέπει να παλέψει για τις αποζημιώσεις είναι αν θα έρθει στην υπόθεση αυτή».

Διαβάστε επίσης: Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης