Ν. Κοτζιάς: Στον εισαγγελέα 47 υποθέσεις ΜΚΟ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017, 11:20
Ν. Κοτζιάς: Στον εισαγγελέα 47 υποθέσεις ΜΚΟ
«Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών έχει παραπέμψει συνολικά 47 υποθέσεις στις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές-ελεγκτικές αρχές, και συνεχίζει με αμείωτη ένταση, έως ότου επιτευχθεί πλήρης κάθαρση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νικολάου Ι. Νικολόπουλου σχετικά με τις ΜΚΟ.

Ο κ. Κοτζιάς σε σχετική επιστολή του τονίζει τη σημασία που έδωσε εξαρχής -από την ανάληψη των καθηκόντων του- στη διερεύνηση των χρηματοδοτήσεων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από προγράμματα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών για την περίοδο 2000-2010.

Η διαδικασία είναι απλή, όπως εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς «στο πλαίσιο του σχετικού ελέγχου, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει τις εισαγγελικές αρχές για τις υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι παρουσιάζουν ποινικό ενδιαφέρον και κινεί τη διαδικασία διοικητικού καταλογισμού ποσών για τις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται ότι η χορηγηθείσα χρηματοδότηση δεν χρησιμοποιήθηκε κατά νόμιμο τρόπο από τον δικαιούχο».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υπενθυμίζει ότι επί υπουργίας του δεν έχουν υπάρξει χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών και αποσαφηνίζει ότι το ΥΠΕΞ δεν διαθέτει αρμοδιότητα δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017, 12:36